va rog mult de tot sa ma ajutati si pe mine.
nu stiu la ce forum sa-mi postez subiectul, asa ca m-am gandit ca aici ar fi potrivit.
ma intereseaza sa stiu unde pot gasi poze si descrierea insignelor de politie din romania, pt ca am cautat pe net si nu am gasit nimic.
de ce va intreb? pt ca acum doua zile cineva a oprit pe un membru al familiei mele pe strada, pretinzand ca e de la politie si i-a fluturat o legitimatie cu o insigna in fata, dupa care a purces la verificarea corporala, evident fara nici un motiv temeinic.
cum pot sti daca acele persoane sunt de la politie, intr-adevar, sau nu, pt ca nu aveau nici uniforma corespunzatoare si nici o masina obisnuita.
vreau sa depun plangere la politia si vreau sa stiu mai multe inainte de a depune plangerea.
va multumesc.
Este greu, dificil, lung si nu foarte ieftin un astfel de demers. Mai mult, nu stiti daca cei 2 au actionat legal sau nu. Amenintarea ca il vor duce la politie nu este una pentru care o persoana, fie ea politist ori nu, sa fie invinuita de cava.
Ganditi-va ca exista scenarii care ar fi determinat respectivii politisti sa actioneze astfel: un furt pe strada urmat de perchezitionarea a cateva persoane din zona etc... Si daca nu a existat, practic, o astfel de situatie, ea se poate inventa (din pacate, la noi se practica).
Reflectati bine daca merita efortul. Oricum, interesul legal lezat care e? Ca ati intarziat 5 minute?
doar_lara, multumim inca o data pentru raspuns. e foarte clar ceea ce ne-ai spus.
vom depune o plangere, oricum.
AVLIL multumim si pentru raspunsul tau. sincer, nu am inteles de ce spui ca e simplu ca cineva sa-ti spuna ca te duce la politie, fara sa aiba un temei? nu e cumva o lezare a drepturilor noastre elementare? unde e demnitatea umana si respectarea ei? oricine poate sa te bage intr-o masina si sa-ti spuna ca te duce la politie? sau sub aceasta amenintare sa te buzunareasca? chiar nu inteleg. stiu ca suntem tara scenariilor, dar tot nu pot sa accept .
mai mult, spuneam ca persoana respectiva e din orientul mijlociu, ca e un lider si un faimos scriitor in opozitie. cei doi puteau foarte bine sa fie dintre acei care iau si nu mai dau...viata. pt ca din tara din care vine si pentru a carei libertate lupta se practica foarte usor astfel de situatii. mai mult, sunt multi lideri ai opozitiei care au devenit cunoscuti si pe aceasta cale stau in coasta liderilor dictatori din tara lor si au fost ucisi chiar in europa de vest (italia, germani, franta) pentru a impiedica activitatea lor.
au fost rapiti din anumite tari din europa si trimisi in tara lor si ucisi. pot sa dau exemplul lui sadam sau dictatorul din libia etc.
sa revenim la scenariul facut inainte, pt ca pentru noi e foarte important. acest domn se plimba zilnic, cam la aceeasi ora in zona respectiva, ca exrcitiu de gimnastica.
cei doi, intr-o masina 4*4 , i-au spus ca-l vad in zona de mai multe zile plimbandu-se, deci il urmareau.
in situatia data, daca ar fi refuzat sa se opreasca si sa le permita perchezitia, ar fi avut dreptul (considerand ca erau politisti adevarati) sa-l ia in masina si sa-l duca la politie pentru o perchezitie? sau trebuiau sa cheme un politist imbracat cu uniforma care sa fi efectuat perchezitia respectiva? precizez ca se aflau la aproximativ 10 minute in ritm de plimbare sau 1 minut cu masina de cea mai apropiata sectie de politie. deci nu era o problema.
in cazul refuzului de a se lasa perchezitionat (ne bazam pe presupunerile ca cei doi erau politisti si ca aveau motive temeinice pt a efectua perchezitia), recalcitrantul trebuia dus la sectie, umflat pe sus. daca si atunci se opunea si incepea sa ii loveasca pe politisti, savarsea infractiunea e ultraj. cum nu e cazul aci, faceti plangere la politie si povestiti-le tot.
tinanad cont de situatia speciala a persoanei implicate.....plangere in orice caz...... politistul cand te opreste pe strada....se legitimeaza...iti spune motivele pentru care te opreste etc....scrieti tot cu lux de amanunte si..... cititi codul deontologic al politistului pentru a argumenta purtarea abuziva...daca chiar au fost politisti......... sigur gasiti articole care au fost incalcate......
:)
doar_lara inteleg ca politia are drepturi, dar cum putem noi, ca simpli cetateni sa diferentiem intre o insigna sau alta?
daca nu erau politisti? daca erau pur si simplu rapitori?
in situatia noastra exista si acest maare risc. cum sa-i cunosti?
dupa cum mi-a fost descrisa insigna, nu prea cred ca era de politie.
lukacs abia acum am vazut mesajul tau, iti multumim si tie.
sigur vom depune plangere.
cum se face o plangere la politie? mergem acolo, spunem ce si cum si apoi ne apucam de scris, sau scriu ei?
care e regimul in tara noastra?