avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... violarea corespondentei electronice
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

violarea corespondentei electronice

Buna ziua,
Am descoperit zilele trecuta ca mi-a fost postata pe un blog o conversatie privata (de pe yahoo messenger). As dori sa stiu daca poate fi considerata o violare a corespondentei electronice si in temeiul carui act normativ. Mentionez ca purtam conversatie cu o alta persoana, fata de cea care a postat pe blog.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: oana ristea , utilizator 20:09, 2 Iunie 2010
Nu consider ca este o violare a corespondentei deoarece cel care a postat conversatia nu a patruns in id-ul dvs. prin spargerea parolei ci a obtinut aceasta conversatie de la dvs. Daca acea postare nu ofera indicii despre persoana care a scris..fiind doar o conversatie si atat , nu trebuie sa va faceti griji. Sigur, este firesc sa va simtiti lezata deoarce era o discutie privata iar amicul dvs. a facut-o publica.
Problema este daca omul ofera date despre identitatea dvs. fiindca in acest caz ne-am afla in fata unei chestiuni in afara legii.
@legally
Persoana care a postat pe blog conversatia este o a treia persoana, straina de conversatie.
Problema se pune cum a ajuns sa ia cunostinta de aceasta conversatie (?)

Ori i-a fost incredintata de unul din cei doi interlocutori, ori a intrat fraudulos pe contul unuia dintre ei doi.
Mea culpa! asa observ , ca este vorba despre un tert care a intrat in posesia convorbirii.Exista mai multe ipoteze prin care acest lucru ar fi fost posibil, cum ar fi incredintarea chiar de catre cel cu care purta userul nostru convorbirea, fie fortarea de catre tertul care a postat convorbirea pe blog , a parolei unui dintre cei 2 care au purtat convorbirea.
In functie de ce s-a intamplat( nu stim) , pot fi incidente mai multe infractiuni, in afara de vioarea secretului corespondentei( si un spatiiu virtual se bucura de inviolabilitate). Ar putea fi incident art 42 din Legea nr. 161/2003/ accesul ilegal la un sistem informatic. Apoi, daca s-au publicat si date prin care persoana/persoanele purtatoare ale convorbirii publicate ar putea fi indentificate...iarasi imi vin in minte o serie fapte antisociale..
Nu-mi dau seama cum a reusit sa obtina convorbirea....poate prin aflarea parolei.
Si da.....persoanele se pot identifica.
Deci cum ma sfatuiti sa procedez?
de unde sa purtat acea conversatie?de la o sala de internet sau de acasa?daca sa purtat de la dumneavoastra de acasa iar cineva a avut acces la PC si ti,a instalat un keyloger care sa transmita tot ce tastati la calculator,gandeste-te cine a avut acces la pc tau,l-ai avut la reparat la vreun "prieten"?este posibil ca al 2-lea participant la convorbire sa fi facut vreo "gluma" si sa trimita convorbirea la cineva!!!

Alte discuții în legătură

Violarea secretului corespondentei electronice ContSters288105 ContSters288105 Cineva a intrat in cutia postala a unui prieten, dupa care a inceput sa trimita e-mailurile mele la o alta persoana, (am dovada etc.) dupa care a inceput sa-mi ... (vezi toată discuția)
Furt informatii - inregistrat audio adriantemax adriantemax In ce masura sunt valabile interceptarile audio realizate la un birou. Spre ex sa lase cineva un mp3 player pe "record" care poate ramane si 20 de ore si sa ... (vezi toată discuția)
Cont de e-mail spart Miyako Miyako Este vorba despre o discutie avuta pe un forum oarecare si nu neam putut pune de acord. Unei persoane i sa spart contul de email si i sa schimbat parola. Cel ... (vezi toată discuția)