Buna seara.
Persoana fizica fiind, am incheiat un contract cu o firma prestatoare de servicii. Ultima factura primita trebuia achitata in 18 ianuarie 2010, avand valoarea X. Am convenit cu ei (verbal si pe email, fara act aditional, fara specificarea dobanzilor aplicabile pt eventualele intarzieri) sa achit aceasta suma X (uriasa pt mine) in 3 transe egale astfel: prima pana la sfarsitul lunii februarie(28.02), a 2a la sfarsitul lunii martie(31.03) si a 3a la sf lunii aprilie(30.04). Platile s-au efectuat astfel: 1a pe 10 martie (10 zile intarziere), a 2a pe 1 aprilie (o zi de intarziere) si a 3a pe 3 mai(3 zile intarziere socotite f d termenii din intelegerea noastra). Toate platile reprezentau fiecare o treime din X.
Cf contractului incheiat, dobanda era de 1% pe zi calendaristica calculate pe suma restanta.
Le-am cerut in martie, la prima plata a transei, sa-mi spuna si valoarea penalitatilor pentru intarzierea comisa, pentru a le plati imediat insa nu am primit nici un raspuns.
Abia dupa efectuarea ultimei transe din factura, cand eu credeam ca am terminat cu ei, primesc in 11 mai o instiintare de plata a penalitatilor de intarziere (termen de plata 21mai), totalul penalitatilor fiind mai mare chiar decat suma X de pe factura initiala. Ei stabilesc atunci valoarea datoriei penalitatilor egala cu valoarea facturii X, cf legii. Practic, sa platesc inca o data factura.
In urma negocierii verbale cu ei, primesc - tot pe email, confirmarea ca s-a recalculat suma penalitatilor utilizand de data aceasta rata dobanzii legale publicata de BNR pe perioadele de intarziere si ca astfel s-a redus totalul de plata penalitati la cca 10% din suma X, suma recalculata pe care as fi dispus sa o platesc numai sa scap.
In acelasi email de recalculare mi se propune sa incheiem un act aditional la contract prin care sa modificam clauza privind rata de calcul a penalitatii pentru intarziere si apoi sa achit suma mentionata.
As dori sa ma ajutati cu urmatoarele:
1) foarte important: este legal si m-ar ajuta un astfel de act aditional si o astfel de recalculare a dobanzii sau este doar o alta modalitate de a ma indatora si mai mult?
2) pana la incheierea unui act aditional, termenul de plata al penalizarilor mentionat in instiintare ar expira. Nu duce asta la o alta posibila recalculare a penalitatilor pe un numar marit de zile pana la semnarea actului aditional? Si sa raman astfel de plata cu prima penalizare si cu o a 2a cf noii rate de penalizare?
3) pana la urma, pentru factura si platile efectuate, care era formula de calcul a penalizarilor stiind penalizarea de 1% pe zi la suma restanta, cf contractului semnat cu ei?
Multumesc din suflet pt ajutor!!!!!!
Trebuie sa fiti atenta ce semnati. Incercati sa introduceti in actul aditional o clauza prin care sa se prevada fara echivoc suma penalitatilor si termenul limita de plata, solicitand totodata anularea celorlalte clauzecu privire la penalitati, efecte putand sa-si produca numai clauza din acel act aditional.
Am inteles, va multumesc.
Mi-ar prinde bine si o recomandare pentru un avocat care sa acopere aceasta parte comerciala (fiscala, contabila, habar n-am) dar si pe parte de emigrare.
Cf contractului incheiat si in vigoare si a penalitatilor mentionate in contract, de 1% pe zi, suma totala a penalitatilor ar fi foarte foarte mare, practic as mai plati o data suma X din factura.
Pe cand cu aceasta dobanda legala de referinta sau cum se numeste ea, as plati numai un 10% din X.
Interesul meu e sa inchei odata si odata acest contract si cu costuri cat mai mici, intrucat deja m-a costat foarte mult, de un an tot platesc facturi la ei si nu am nici o dovada din partea lor ca si-au indeplinit serviciile platite.
Daca fac acest act aditional, este legal?
Recomandati-mi un avocat din bucuresti va rog, specializat si pe emigrare si pe comercial, pls.
Multumesc.
Penalitati
danasrl
Buna ziua!
Am urmatoarea nelamurire: am un contract de leasing si in contract sunt stipulate penalitati in cuantum de 1% pe zi din valoarea facturii in caz ... (vezi toată discuția)