buna seara
contractul dintre 2 srl-uri contine urmatoarele clauze:
-termen plata 10 zile de la emiterea facturii
-clauza penala: 0,1 % pe fiecare zi de intarziere, daca s-a depasit termenul scadent
conform legii 72/2013 clauzele respective mai sunt ok?
daca nu se respecta termenul de plata , trebuie neaparat sa se emita facturi de penalizari?
daunele interese-40 euro cum se cer? prin intermediul instantei?
Legea se aplica contractelor incheiate incepand cu data de 05.04.2013 .
Clauzele sunt O.K.
Facturile de penalizari se vor emite la final, cand se va achita debitul, acela fiind momentul cand se va sti cu exactitate cuantumul lor .
Daunele interese-minimale de 40 euro, echivalent lei, se pot solicita in momentul intarzierii la plata .
In cazul in care nu se platesc de bunavoie se pot solicita impreuna cu restul sumelor(debit si penalitati), putandu-se apela, vederea recuperarii lor, atat la procedura medierii cat si la instantele de judecata competente .
multumesc mult....
p.s daca nu dorim sa emitem facturi de penalitati (ca avem relatii bune cu X, Y...cu care de altfel avem si contracte incheiate, dar sunt intr-o perioada mai proasta, asta neinsemnand ca sunt de rea credinta), cf noii legi ar avea vreoconsecinta asupra nostra din punct de vedere legal?.............muuuultumesc
Buna ziua,
Am o nelamurire referitoare la unele prevederi din acesta lege. Citind-o cu atentie, am observat ca face referire la trei termeni: daune-interese minimale (40 euro), daune-interese suplimentare si dobanda penalizatoare.
Cel mai mult ma intereseaza intelesul notiunii de "daune interese suplimentare"! Art.14 clasifica drept clauza abuziva o clauza ce elimina posibilitatea platii de daune-interese suplimentare. Problema mea este urmatoarea. Un contract cadru, care, dupa ce prevede tot felul de daune in favoarea/defavoarea partilor, in functie de specificul fiecarui contract, include urmatoarea prevedere: "Ambele parti renunta la dreptul de a mai invoca alte tipuri de daune-interese decat cele stabilite de comun acord la negocierea contractului."
Cum contravine acesta ultima clauza articolului 14 din L72/2013?
Va multumesc!