avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Clauza penala si termen de plata - legalitate conform ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Clauza penala si termen de plata - legalitate conform legea 72/2013

buna seara
contractul dintre 2 srl-uri contine urmatoarele clauze:
-termen plata 10 zile de la emiterea facturii
-clauza penala: 0,1 % pe fiecare zi de intarziere, daca s-a depasit termenul scadent

conform legii 72/2013 clauzele respective mai sunt ok?
daca nu se respecta termenul de plata , trebuie neaparat sa se emita facturi de penalizari?
daunele interese-40 euro cum se cer? prin intermediul instantei?

multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: andra_galati , utilizator 16:05, 12 Aprilie 2013
Legea se aplica contractelor incheiate incepand cu data de 05.04.2013 .
Clauzele sunt O.K.
Facturile de penalizari se vor emite la final, cand se va achita debitul, acela fiind momentul cand se va sti cu exactitate cuantumul lor .
Daunele interese-minimale de 40 euro, echivalent lei, se pot solicita in momentul intarzierii la plata .
In cazul in care nu se platesc de bunavoie se pot solicita impreuna cu restul sumelor(debit si penalitati), putandu-se apela, vederea recuperarii lor, atat la procedura medierii cat si la instantele de judecata competente .
multumesc mult....
p.s daca nu dorim sa emitem facturi de penalitati (ca avem relatii bune cu X, Y...cu care de altfel avem si contracte incheiate, dar sunt intr-o perioada mai proasta, asta neinsemnand ca sunt de rea credinta), cf noii legi ar avea vreoconsecinta asupra nostra din punct de vedere legal?.............muuuultumesc
Este dreptul dumneavoastra de a va folosi sau nu de prevederile contractuale .
Buna ziua,
Am o nelamurire referitoare la unele prevederi din acesta lege. Citind-o cu atentie, am observat ca face referire la trei termeni: daune-interese minimale (40 euro), daune-interese suplimentare si dobanda penalizatoare.

Cel mai mult ma intereseaza intelesul notiunii de "daune interese suplimentare"! Art.14 clasifica drept clauza abuziva o clauza ce elimina posibilitatea platii de daune-interese suplimentare. Problema mea este urmatoarea. Un contract cadru, care, dupa ce prevede tot felul de daune in favoarea/defavoarea partilor, in functie de specificul fiecarui contract, include urmatoarea prevedere: "Ambele parti renunta la dreptul de a mai invoca alte tipuri de daune-interese decat cele stabilite de comun acord la negocierea contractului."

Cum contravine acesta ultima clauza articolului 14 din L72/2013?
Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 12 Aprilie 2013
andra_galati, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie de plata og 5/2001 - adminisbilitate creanta marilyn31 marilyn31 Poate sa ma lamureasca si pe mine cineva daca pe OG 5/2001, in baza unui contract de prestari servicii neachitat de un debitor persoana fizica, se admit si ... (vezi toată discuția)
Chemati in judecata pentru 5 lei ionpopescuion ionpopescuion Buna ziua, Azi dimineata am primit o adresa de la judecatoria Sectorului 2 ca suntem parati de o alta firma cu care am colaborat in luna mai, pentru a le ... (vezi toată discuția)
Penalizari intarziere plata user007 user007 Buna ziua, am cateva nelamuriri cu privire la noua legislatie pentru firme, daca este cineva in masura sa raspunda ar fi extrem de apreciat 1. care este ... (vezi toată discuția)