Buna ziua,
Ma confrunt cu o problema si am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Am un drept se servitute pe terenul surorii mele ( drum de 3.3 m). Vecinul de langa noi are la randul lui drept de servitute de 1 m, pe care l-a obtinut de la vecinul lui. Pentru ca nu poate ajunge cu masina la casa dansului, doreste sa ne oblige sa unim servitutile. Terenurile sunt total separate, nu avem nimic la comun sau in comun cu dansul. Proprietatea noastra este ingradita, la fel si a lui. Exista vreo lege care sa ne oblige sa-l lasam sa se foloseasca de servitutea noastra?
Va multumesc foarte mult.
Servitutea de trecere îşi găseşte reglementarea legală în art. 616 din Codul
civil unde se prevede: ,,proprietarul al cărui loc este înfundat, care nu are nici o
ieşire la calea publică, poate reclama o trecere pe locul vecinului său pentru
exploatarea fondului, cu îndatorire a-l despăgubi în proporţie cu pagubele ce s-ar
putea ocaziona.”Loc înfundat întâlnim în situaţia în care proprietarul al cărui loc este
înfundat ,,nu mai are nicio ieşire la calea publică”
Se consideră a avea o ieşire insuficientă, locul care nu poate avea acces la
calea publică decât ca urmare a unor lucrări excesive şi care reclamă cheltuieli mai mari decât valoarea fondului însuşi. Cheltuielile necesare pentru amenajarea unuiastfel de drum vor fi stabilite de instanţă la cererea părţii interesate.
Daca nu va intelegeti..vecinul se poate adresa instantei, insa ii va fi aprobat dreptul de servitute doar in masura i n care se ve constata o astfel de necesitate a a vecinului si daca nu exista pentru acesta o alta cale,
Vecinul nostru are acces la calea publica, printr-un drum de servitute de 1m. Nu a obtinut servitutea de la noi, ci de la vecinul de langa el, inainte de a obtine eu servitute de la sora mea. Problema este ca nu poate intra cu masina si vrea sa ne oblige sa unim servitutea noastra cu servitutea lui. Poate face acest lucru?
Multumesc foarte mult.