avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cale de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cale de servitute

Buna ziua, am urmatoarea intrebare:sunt proprietarul unui teren si vreau sa vand o bucata din el.Terenul de vanzare nu are iesire direct la un drum public, este un teren infundat.Clientul zice ca sunt obligat prin lege sa specific in contractul de vanzare-cumparare calea de acces catre drumul public.Eu nu zic sa nu-i dau dreptul sa treaca pe terenul meu , dar treaba asta cu "legea ma obliga", ma nedumereste.Exista o astfel de lege?
Cel mai recent răspuns: daniel_vasile , utilizator 12:59, 11 Iunie 2008
Art. 616 din Codul civil prevede ca proprietarul al carui loc este infundat, care nu are nici o iesire la calea publica, poate reclama o trecere pe locul vecinului sau pentru exploatarea fondului, cu indatorirea de a-l despagubi in proportie cu pagubele ce s-ar putea ocaziona, iar conform art. 618 din acelasi cod, trebuie a se alege trecerea prin locul care ar pricinui o mai putina paguba celui pe al carui loc trecerea urmeaza a fi deschisa.
Prin loc infundat se intelege acel teren care nu are iesire la calea publica, textul sus-mentionat referindu-se la imposibilitatea absoluta de a se iesi la calea publica, dar el isi gaseste aplicarea si in situatia in care exista o alta cale de acces, care insa prezinta grave inconveniente sau este periculoasa.
In cazul in care locul infundat are iesire la calea publica pe un drum impracticabil, dar care poate deveni practicabil cu efectuarea unor cheltuieli, textul nu-si mai gaseste aplicarea.
Oricum, instantele au obligatia, la stabilirea unei servituti de trecere, sa tina seama si de interesul celui ce urmeaza sa suporte consecintele ei, iar nu sa aiba in vedere in exclusivitate, interesul celui ce urmeaza sa beneficieze de dreptul de trecere.
Este vorba de codul civil , dar intrebarea mea se refera la o lege care nu-mi da voie sa fac actele(notariat,cadastru,carte funciara)daca nu specific calea de acces.Exista asa ceva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme certificat urbanism iulianpetrariu iulianpetrariu buna ziua! Am un teren si nu mi se elibereaza certificatul de urbanism deoarece calea de acces nu este de 8 metri latime ,pana la terenul meu mai sant 4 ... (vezi toată discuția)
Dreptul de servitute stefania75 stefania75 In cazul in care o persoana are drept de servitute cu hotarare pe terenul meu, poate sa-si faca drum de acces pe baza acesteia? Mentionez ca in acea hotarare ... (vezi toată discuția)
Sunt dat in judecata pentru a da un drum de servitute pe terenul meu proprietate privata cristi 1980 cristi 1980 am si eu o intrebare :tata a fost dat in judecata pentru a da un drum de servitute unui alt vecin care nu are intrare la terenul sau .tin sa mentionez ca tata ... (vezi toată discuția)