Buna ziua,
Am o situatie mai speciala in firma.
O angajata se afla in concediu pt. cresterea copilului pana la 2 ani pana la data de 18.07.2010. iar in perioada 01.08- 15.08.2010 se va naste cel de-al doilea copil.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
-care sunt obligatiile angajatorului; ce acte se intocmesc pt ITM?
-daca beneficiaza de concediu medical prenatal-postnatal si cine il va plati ? Daca plata se va face de catre angajator ce venituri vor fi luate in calcul?
-daca beneficiaza si pt. al doilea copil de indemnizatie de crestere si ce documente sunt necesare?
1. In cazul in care va naste dupa ce primul copil implineste 2 ani va proceda astfel:
- cerere catre angajator de incetarea a suspendarii CIM si reluare a activitatii in baza aceluiasi CIM;
- intra in concediu de maternitate si dupa 42 de zile de la nastere intrati in CCC pana la 2 ani si procedeaza asa cum a procedat la primul CCC. Nu este obligata sa ia concediu de maternitate 126 de zile ci numai perioada intre data cand primul copil implineste 2 ani si data cand intrati in CCC pentru al doilea copil;
- in cele 12 luni premergatoare nasterii(pentru al doilea copil) intra si perioada cat a fost in CCC pentru primul copil, asa cum spun Normele de aplicare a OUG 148/2005:
Art.4 (7) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi numai din perioadele prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, dacă persoana s-a aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
q) a beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.
2. Pentru perioada cat a fost in CCC se ia in calcul suma primita ca indemnizatie.
3. Concediul de maternitate este platit de angajator si recuperat, in totalitate, de la Casa de Asigurari de Sanatate (contabilul firmei stie cum sa procedeze).
4. Pentru al doilea CCC sunt necesare aceleasi acte ca la primul CCC.
5. Pentru ITM faceti o decizie de incetarea a suspendarii CIM si reluare a activitatii in baza aceluiasi CIM. Apoi, cand intra din nou in CCC procedati ca si prima data, faceti o decizie de suspendare a CIM.
Multumesc pt. informatii, dar m-ai am 2 intrebari:
- care sunt veniturile ce se iau ca baza de calcul pt concediul de maternitate?
-pt completarea adeverintei pt indemnizatia mamei pt crestere copil, in cazul acesta, este necesar sa-i solicit mamei o adeverinta din care sa rezulte suma indemnizatiei pe care a incasat-o sau specific doar ca in perioada respectiva a fost in CCC.
1. Pentru calculul indemnizatiei de concediu de maternitate se iau in calcul 6 luni de cotizare la sanatate din ultimele 12 luni inainte de intrarea in concediu de maternitate (in care intra si CCC).
2. Pe perioada de CCC pana la 2 ani este platita contributia la sanatate asa cum spune OUG 148/2005:
Art. 16. - (1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului, contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra valorii acesteia si se suporta de la bugetul de stat.
(2) Asupra drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta nu se datoreaza celelalte contributii sociale obligatorii stabilite de lege.
3. Pentru perioada de CCC poate aduce adeverinta cu veniturile de la Agentia de Prestatii Sociale (sau de la Primarie) unde a depus dosarul pentru CCC.
Ccc 2 dupa ccc 1
nyarietelka
Buna ziua,
As dori sa ma ajutati in urmatoarea situatie:
In prezent ma aflu in CCC cu primul copil, insa ne dorim si al doilea copil, dar al doilea copil se ... (vezi toată discuția)