avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Revenire subiect: Recuperare fond CAR
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Revenire subiect: Recuperare fond CAR

Buna ziua

Revin la subiectul deschis de mine cu ceva timp in urma cu o rugaminte.
In urma discutiilor avute cu cei de la CAR am aflat ca pot obtine suma respectiva doar printr-o actiune in judecata.Suma este relativ mica (2000 lei) si imi imaginez ca niste cheltuieli de judecata ar fi cam mari pentru mine. As putea primi un model de actiune in judecata care sa ma scuteasca de aceste costuri suplimentare iar actiunea sa poata fi acceptata de instanta?
Va multumesc!

[EDITARE: mesajul initial era:
"Acum 2 ani am solicitat (eu si sotul meu) retragerea fondurilor depuse la CAR Antrepriza de Montaj Iasi, renuntand si la calitatea de membri ai acestei forme de ajutorare financiara. In aceeasi perioada au avut loc o serie de evenimente care au condus la amanarea restituirii sumelor solicitate. S-a spus ca sunt in dificultate, ca multe persoane care au luat imprumuturi nu achita ratele, etc. In concluzie am tot fost amanati cu restituirea banilor pana in ziua de azi. Sumele pot parea mici (total 2000 lei) dar pentru noi constituie un drept care ni se refuza. Nu stiu ce solutie ar fi, calea judecatoreasca cred ca ar costa mai mult decat ceea ce avem de recuperat. Multumesc pentru rabdarea cu care mi-ati citit mesajul si astept cu nerabdare un sfat."]
Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2010
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ynnutza , utilizator 13:20, 16 Mai 2010
Puteti merge pe procedura somatiei de plata , care are ca taxa de timbru suma de 39 de lei si timbru judiciar de 0,3 lei.
Este necesar sa aveti dovada depunerii banilor, precum si faptul ca ati solicitat returnarea banilor.
Cererea ar avea urmatoarea forma, depunandu-se la Judecatoria de la sediul CAR-ului:

DOMNULE PRESEDINTE

Subsemnata/ul_________ domiciliata in ___________ , formulez:

CERERE PENTRU EMITEREA SOMATIEI DE PLATA

impotriva debitoarei noastre __________ ( denumirea CAR-ului) cu sediul in _______________, pentru realizarea creantei noastre de 2000 lei , stabilirea termenului de plata in care debitoarea sa fie obligata la achitarea acestei sume si a cheltuielilor de judecata pe care le vom face cu acest proces.
In fapt, raportul juridic a luat nastere prin inscrierea subscrisei ca membru al CAR-ului , formarea unui fond, luarea de imprumuturi si restituirea acestora.
In data de..., dupa ce am restituit imprumul, am formulat cerere de restituire a fondului. Debitoarea a refuzat, motiv pentru care am promovat prezenta actiune.

Cu privire la conditiile de admisibilitate a cererii nostre, invederem instantei urmatoarele:
•Creanta este certa potrivit art. 379, pct 3, din codul de procedura civila, fiind constata prin inscrisuri insusite de debitoare prin semnatura si/sau stampila, sens in care facem referire la chitantele de depunere a fondului
•Creanta este lichida, potrivit art. 379, pct. 4, din codul de procedura civila, catimea sumei fiind determinata prin insusi contravaloarea chitantelor,
•Creanta este exigibila, intrucat restituirea fondului se face in conditiile in care nu mai exista imprumut si membrul doreste sa se retraga.
• Intrucat creanta noastra este insusita de debitoare, fiind certa, lichida si exigibila, va solicitam sa constatati ca sunt indeplinite toate conditiile prevazute de O.G. nr. 5/2001 aprobata prin Legea nr. 295/2002 si in consecinta sa dispuneti emiterea ordonantei care sa contina somatia si termenul de plata impotriva debitoarei pentru suma de 2000 lei , suma ce va fi actualizata in raport cu rata inflatiei la data platii efective. Solicitam si cheltuieli de judecata constand in taxa de timbru.
In drept ne intemeiem prezenta actiune pe dispozitiile OG. nr. 5/2001 aprobata prin Legea nr. 295/2002.
In dovedirea actiunii intelegem sa ne folosim de proba cu acte, depunandu-le odata cu prezenta pe cele la care am facut referire in cuprinsul cererii

Depunem prezenta in doua exemplare, inscrisurile, certificate pentru conformitate cu originalul

Data, Semnatura

DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIEI _________

Va multumesc mult pentru ajutor si imi cer scuze daca va mai necajesc cu o intrebare: este necesar sa atasez si actele apartinand sotului meu, care este in aceeasi situatie cu mine, dar care a transferat suma reprezentand fondul sau catre al meu (de altfel, suma de 2000 lei este constituita din cele doua fonduri, al meu si al lui) tocmai in ideea de a promova o singura actiune in justitie? De la CAR am semnatura si stampila pe actul care reprezinta fisa mea cu suma astfel constituita. Intreb pentru ca ar putea fi ciudat de ce am mai depus bani intr-un fond pe care tocmai l-am solicitat spre a-mi fi returnat.
Va multumesc din nou pentru rabdarea de a-mi fi citit aceasta noua solicitare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare creante apeiron2 apeiron2 As vrea sa va intreb daca ar merge sa ma folosesc de ordonanta de plata in cazul recuperari creante intre pers juridica si pers. fizice in baza unor ... (vezi toată discuția)
Plata facturii restante lenart denes lenart denes - avem o firma (in industria termopanelor) care , de cateva zile tergiverseaza (parerea noastra este ca ne minte) , sa ne plateasca o factura restanta ! - cu ... (vezi toată discuția)
Dosar finalizat poate fi redeschis? leusan leusan Este vorba o somatie de plata pentru un debitor prin care s-a dat o hotarare ,s-a admis hotararea,debitorul atunci era decedat,la dat chemarii in judecata si ... (vezi toată discuția)