avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva vs concedieri unul cate unul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva vs concedieri unul cate unul

Buna ziua!
Daca in CCM la nivel de unitate (ramura comert) este stipulat ca in cazul concedierilor colective se primesc 2 salarii compensatorii (care este minimul acordat pentru ramura comert?) ce trebuie sa se intample ca angajatii sa intre sub incidenta acestui articol (este ceva de genul peste 29 de concedieri intr-o luna?). Exempu; Societatea vrea desfiinjtarea unui intreg compartiment (sau mai multe), dar nu declara nicaieri acest lucru si trece la masuri abuzive de a da afara oameni rand pe rand. Sau chiar ii da in somaj pe rand. Cum trebuie sa procedam pentru ca angajatul sa primesca salarii compensatorii?

2. Si daca se ajunge la salarii compensatorii inc e mod am putea negocia? Societatea zice ca da doua, eu zic ca vreau 6. Societatea zice ca sa imi pun pofta in cui. Ce pot face in acel moment sa primesc macar 3(chiar daca ei zic ca nu dau mai mult de 2).
Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2010
lauricafl, utilizator
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 11:35, 19 Mai 2010
1.
Va redau pricipalele prevederi ale codului muncii privind concedierile coelctive.
Cititi-le, va rog, si verificati unde va incadrati dvs.
Articolul 68 - (1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
(2) La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.*

Despre cum procedati, depinde de datele problemei: cate concedieri s-au facut, in cat timp, cine este ineresat sa le conteste...
In general, aveti o singura optiune: contestatia concedierilor in instanta (individual)

2.
Daca societatea nu acorda de bunavoie, nu aveti temei sa obtineti mai mult decat ceea ce este in contract.
Daca in CCM la nivel de unitate este prevazuta acordarea a 2 salarii compensatorii in cazul concedierilor colective, atunci angajatorul nu poate sa va dea mai mult.
Vedeti si ce scrie in CCM la nivel de ramura comert, unitate , despre concedierile colective.daca nu au respectat conditiile , conestati la Tribunalul de domiciliu in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei.
Buna dimineatza!
Exact de asta ma temeam. Ei se pazesc sa nu depaseasca acei 30 de oameni pe luna (30 de zile calendaristice am vazut ca este). Ne incadram la punctul "c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati. "
Deci, daca ei vor respecta acest lucru nu avem nici o sansa sa ne incadram la concedieri colective. Si astfel nu vom fi indreptatiti sa avem salarii compensatorii.....

Va multumesc din suflet pentru ajutor.
Chiar daca va fi vorba despre o concediere individuala , tot beneficiati de salarii compensatorii ...Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Alte discuții în legătură

Nr.salarii compensatorii mihai69 mihai69 Buna seara , va rog sa-mi spuneti cate salarii compensatorii se acorda pt.ramura comert,intrucat la nivel de unitate nu exista ccm.Va multumesc (vezi toată discuția)
Drepturi marianelena marianelena Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva mascata Maria12345 Maria12345 Buna ziua, Compania la cre lucrez activeaza in domeniul comert si are peste 300 de salariati. In aceasta perioada efectueaza o serie de concedieri, ... (vezi toată discuția)