avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintare post?!?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintare post?!?

Am lucrat la SC "X" SRL, momentan sunt in concediu crestere copil. Societatea de electrocasnice respectiva are un lant de magazine in toata tara, de fapt 2 tipuri de magazine: 1.cu varietate mica de produse si 2. cu o mare varietate de produse. In orasul meu exista ambele magazine, doar ca eu am lucrat la unul mai mic, la care postul de pe care eu am plecat in CCC s-a desfiintat. In acest caz mai este obligata SC sa ma primeasca inapoi, eventual la celalalt magazin, si sa nu ma dea in somaj?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:51, 16 Mai 2010
Angajatorul este obligat sa va pastreze postul vacant intrucat a operat o suspendare a contractului dvs de munca pe durata concediului de crestere a copilului. Astfel, singura posibilitate pe care o are angajatorul este angajeze pe altcineva in locul dvs pt o perioada determinata.
Mai mult decat atat, desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa, iar masura sa va fie adusa la cunostinta printr-o decizie. Pana la acest moment,dvs sunteti indreptatita sa va intoarceti la fostul loc de munca. In caz contrar, puteti apela la o actiune in instanta.
Daca niciun motiv din cele de mai sus nu v-au linistit, va asigur ca dispozitiile art. 60 alin 1 lit e prevede interdictia concedierii pe toata durata de crestere a copilului, asa ca, nu va faceti probleme
Va multumesc...Si totusi, postul se poate desfiinta la cateva zile de la revenirea la serviciu? Am intalnit un caz si as vrea sa stiu daca e legal. Persoana respectiva a fost trimisa in somaj pe motiv de desfiintare a postului din cauza restrangerii activitatii societatii.
Cu placere!:)
Haideti sa incercam sa le luam sistematic:
1. Chiar si dupa intoarcere din concediul pentru cresterea copilului, 6 luni nu va poate concedia.
- Imi retrag aceasta informatie cu scuzele de rigoare. Intr-adevar, este valabil doar in cazul concedierii pt necorespundere profesionala. Multumesc lui freeelis pentru atentionare :) ... raman dator :P
2. Daca totusi se realizeaza restructurarea si postul este desfiintat si indepliniti conditiile de cotizare, aveti dreptul la indemnizatie de somaj sau alte compensatii daca exista in contractul dvs de munca (individual/colectiv)
3. Daca are loc desfiintarea postului, aceasta trebuie sa fie reala si sa indeplineasca cerintele legii, asa ca, daca va simtiti indreptatita sau considerati ca masura luata este nelegala puteti contesta in instanta decizia respectiva.
Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2010
Avocat Liviu Samoila, Avocat
Liviu Samoila a scris:

1. Chiar si dupa intoarcere din concediul pentru cresterea copilului, 6 luni nu va poate concedia.
...........

Oare unde prevazuta aceasta interdictie ? Atat Codul Muncii , cat si CCMN nu contin o astfel de prevedere ... cred ca este vorba despre concedierea pentru necorespundere profesionala , prevazuta in CCMN.:)
Liviu Samoila a scris:

Nu este prevazut nicaieri asa ceva!

postul poate fi reorganizat din motive economice...la revenire va vor tremite in somaj

Alte discuții în legătură

Resurse umane carmin carmin buna ziua, sunt in CIC doi ani, iar peste putin timp voi incepe serviciul, iar angajatorul nu ma poate tine/primi inapoi, iar eu va intreb dupa cat timp de la ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate adalfodanio adalfodanio As dori sa stiu si eu un raspuns concret de la cineva ce cunoaste o lege sau o.u.g legata de intoarcerea la munca dupa o absenta de 2 ani de concediu pentru ... (vezi toată discuția)
Loc de munca aqua80 aqua80 Pe data de 10 iunie ac baiatul meu face 2 ani.La firma unde lucrez se fac restructurari incepute in dec 2010 continuand si in martie ac.Se schimba inclusiv ... (vezi toată discuția)