avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cand ma pot pensiona anticipat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cand ma pot pensiona anticipat

Buna,
va scriu pentru mama mea

este nascuta in 7 august 1955, are 13 ani de norme la CAP (din 1974 pana in 1989 dintre care 2 ani sunt scosi ), este incadrata in munca neintrerupt din 1988 si are 3 copii.

Multumesc frumos!
Ca sa beneficieze de pensie anticipata partiala, mama dvs. trebuie sa indeplineasca, cumulativ, doua conditii: sa aiba varsta de 55 de ani si sa fi realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Intrucat nu indeplineste conditia referitoare la stagiu, nu va putea beneficia de pensie anticipata partiala.
Multumesc pentru raspuns insa am o nelamurire cu privire la stagiul de cotizare. La Casa de Pensii i s-a spus mamei mele ca cei 13 ani de la CAP intra in calculul stagiului. Care este parerea dvs?
cei 13 ani de CAP intra in calculul vechimii numai dupa ce, Casa de pensii ii transforma normele, in ani intregi de munca. (Exemplu: din 13 ani de norme la CAP poate sa rezulte o vechime de stat de 8 ani)
Ce inseamna ca a lucrat pana in 1989 si neintrerupt din 1988?
Bineinteles, perioada respectiva este avuta in vedere la stabilirea stagiului de cotizare. Normele agricole sunt transformate in timp util. Timpul util este vechimea in munca a celor care au lucrat in cadrul CAP-urilor.

Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Mai 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc pt interventie
din 1986 ne-am mutat la oras, dar casa si gradina de la sat a pastrat-o si a lucrat-o in sistemul de atunci al normelor de CAP, fie personal, fie cu ajutoare. Din octombrie1988, s-a angajat in oras. Deci se suprapun aceste norme din oct 1988 pana la sfarsitul lui 1989. Avand in vedere aceasta situatie, cum se calculeaza vechimea in munca de pana acum (22 ani)si cei 13 ani de norme CAP. Cumulate, nu insumeaza conditia de 30 de ani stagiul minim de cotizare? La acestea, din ce am citit in acest formum, se ia in calcul si faptul ca a nacut si crescut 3 copii (1 an)? Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timp util - stagiu de cotizare pavellevap pavellevap constituie stagiu de cotizare si se ia in calcul timpul util di agricultura la: 1. pensia anticipata? 2. pensia anticipata partiala? 3. pensia de ... (vezi toată discuția)
Despre vechimea neintrerupta in munca? 44axa 44axa Buna seara , Sunt la pensie de invaliditate gr.III . Pentru recalcularea acesteia dupa vechime ,am inceput sa fac cereri la locurile de munca unde am ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata ionny-ionela ionny-ionela Sunt nascut in anul1955 am 29 de animunca trecuti pe cartea de munca 5 nu sunt trecuti vreau sa stiu pot iesi la pensie anticipata la implinirea a 60 de ani (vezi toată discuția)