este nascuta in 7 august 1955, are 13 ani de norme la CAP (din 1974 pana in 1989 dintre care 2 ani sunt scosi ), este incadrata in munca neintrerupt din 1988 si are 3 copii.
Ca sa beneficieze de pensie anticipata partiala, mama dvs. trebuie sa indeplineasca, cumulativ, doua conditii: sa aiba varsta de 55 de ani si sa fi realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Intrucat nu indeplineste conditia referitoare la stagiu, nu va putea beneficia de pensie anticipata partiala.
Multumesc pentru raspuns insa am o nelamurire cu privire la stagiul de cotizare. La Casa de Pensii i s-a spus mamei mele ca cei 13 ani de la CAP intra in calculul stagiului. Care este parerea dvs?
cei 13 ani de CAP intra in calculul vechimii numai dupa ce, Casa de pensii ii transforma normele, in ani intregi de munca. (Exemplu: din 13 ani de norme la CAP poate sa rezulte o vechime de stat de 8 ani)
Ce inseamna ca a lucrat pana in 1989 si neintrerupt din 1988?
Bineinteles, perioada respectiva este avuta in vedere la stabilirea stagiului de cotizare. Normele agricole sunt transformate in timp util. Timpul util este vechimea in munca a celor care au lucrat in cadrul CAP-urilor.
Multumesc pt interventie
din 1986 ne-am mutat la oras, dar casa si gradina de la sat a pastrat-o si a lucrat-o in sistemul de atunci al normelor de CAP, fie personal, fie cu ajutoare. Din octombrie1988, s-a angajat in oras. Deci se suprapun aceste norme din oct 1988 pana la sfarsitul lui 1989. Avand in vedere aceasta situatie, cum se calculeaza vechimea in munca de pana acum (22 ani)si cei 13 ani de norme CAP. Cumulate, nu insumeaza conditia de 30 de ani stagiul minim de cotizare? La acestea, din ce am citit in acest formum, se ia in calcul si faptul ca a nacut si crescut 3 copii (1 an)? Multumesc.