Am facut recurs in teremnul de 5 zile de la pronuntatre la o hotarare prin ordonanta presedentiala de incredintare a copilului.In cat timp trebuie sa depun motivele de recurs? Si la primul termen de judecat in recurs?
Motivele de recurs se depun in termenul de recurs sub sanctiunea anularii acestuia adica in 5 zile de la pronuntare pentru partile prezente respectiv in 5 zile de la comunicarea hotararii pentru partile care au lipsit.
Conform codului de procedura civila art.303 termenul de depunere a motivelor de recurs este cel prevazut de lege (15 zile) sau cel prevazut in hotarare care incepe sa curga de la data comunicarii hotararii.
Cat despre expunerea motivelor la primul termen se poate face oral doar pentru motive de ordine publică(exemplu: încălcarea normelor de competentă materială, adică hotărârea nu a fost pronuntată de instanta competentă material) iar instanta are obligatia să le analizeze, chiar în lipsa motivării recursului (aceste motive de ordine publică pot fi invocate si de instantă din oficiu).
in 5 zile declaratia de recurs
in 5 zile de la comunicare motivele de recurs
nu aveti cum sa criticati o hotarerea pana nu cunoasteti considerentele ei, nu-i asa
Motivele de recurs se depun in termenul de recurs sub sanctiunea anularii acestuia adica in 5 zile de la pronuntare pentru partile prezente respectiv in 5 zile de la comunicarea hotararii pentru partile care au lipsit.
Va prezint mai jos cateva articole din Codul de procedura civila care sunt edificatoarea in speta dumneavoastra. ART. 302^1
Cererea de recurs va cuprinde, sub sanctiunea nulitatii, urmatoarele mentiuni:
a) numele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor, precum si, dupa caz, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice, codul unic de inregistrare sau, dupa caz, codul fiscal si contul bancar. Daca recurentul locuieste in strainatate, va arata si domiciliul ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul*);
b) indicarea hotararii care se ataca;
c) motivele de nelegalitate pe care se intemeiaza recursul si dezvoltarea lor sau, dupa caz, mentiunea ca motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat;
d) semnatura.
ART. 303
(1) Recursul se va motiva prin insasi cererea de recurs sau inauntrul termenului de recurs.
(2) Termenul pentru depunerea motivelor se socoteste de la comunicarea hotararii, chiar daca recursul s-a facut mai inainte.
ART. 306
(1) Recursul este nul daca nu a fost motivat in termenul legal, cu exceptia cazurilor prevazute in alin. 2.
(2) Motivele de ordine publica pot fi invocate si din oficiu de instanta de recurs, care insa este obligata sa le puna in dezbatere partilor.
(3) Indicarea gresita a motivelor de recurs nu atrage nulitatea recursului daca dezvoltarea acestora face posibila incadrarea lor intr-unul din motivele prevazute de art. 304.
ART. 582
(1) Ordonanta este supusa recursului in termen de 5 zile de la pronuntare, daca s-a dat cu citarea partilor, si de la comunicare, daca s-a dat fara citarea lor.
(2) Instanta de recurs poate suspenda executarea pana la judecarea recursului, dar numai cu plata unei cautiuni al carei cuantum se va stabili de catre aceasta.
(3) Recursul se judeca de urgenta si cu precadere, cu citarea partilor. Dispozitiile art. 581 alin. 3 referitoare la amanarea pronuntarii si redactarea ordonantei sunt aplicabile.
(4) Impotriva executarii ordonantei presedintiale se poate face contestatie.
Conform art. 582 alin. 1 din Codul de procedura civila, ordonanţa este supusă recursului în termen de 5 zile de la pronunţare, dacă s-a dat cu citarea părţilor, şi de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor. Daca va aflati in prima teza a articolului mai sus mentionat si nu ati luat cunostinta de motivarea hotararii, atunci formulati motivele de recurs imediat ce veti lua cunostinta de aceasta.