avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari la fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari la fondul de rulment

De la inceput tin sa specific faptul ca eu inca nu locuiesc in apartamentul respectiv ( nu este trecuta nici o persoana la intretinere ).
Este normal sa mi se ceara penalizari la fondul de rulment neplatit ?
Nu vreau sa ma sustrag de la plata fondului de rulment ( ...cu toate ca inteleg ca fondul de reparatii este acum obligatoriu iar fondul de rulment este cumva obtional ), ci vreau sa platesc atunci cand ma voi muta in acest apartament, fara sa fiu obligat sa achit niste sume restante.

P.S Deoarece apartamentul este situat la parter , trebuie sa platesc lunar si liftul ( circa 8 ron / luna ) sau doar reparatiile acestuia ?

Multumesc frumos !
Dan

...se pare ca nu am postat in sectiunea corespunzatoare.Rog un administrator,daca se poate, sa mute topicul.
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Mai 2010
danny78, utilizator
Cel mai recent răspuns: danny78 , utilizator 12:35, 16 Mai 2010
Din cate cunosc, pentru fondul de rulment, asociatia nu poate solicita si incasa penalitati de intarziere, motivat de faptul ca acest fond nu provine dintr-o factura de utilitati.
Fondul de reparatii este, intr-adevar, optional, fiind la aprecierea fiecarei asociatii de proprietari, daca il constituie sau nu.
Din practica, proprietarii sau cei care locuiesc in apartamentele situate la parter sau la etajul 1, nu platesc cota parte din contravaloarea facturii aferente folosirii liftului, pentru simplul motiv ca nu il folosesc.
Reglementarea acestei situatii se poate face printr-o cerere adresata presedintelui asociatiei sau prin hotararea adunarii generale a asociatiei.
In situatia in care nu locuiti efectiv in apartament, nu ar trebui sa achitati nici consumul de gaze, salubritatea, lumina pe scara.
1-Fondul de rulment este obligatoriu
HG nr 1588/2007 art 24(1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente,asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment
2-HG nr1588/207 art 24(5) asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partilor de constructii/instalatii aflate in proprietate comuna,fond cu perioada de folosinta limitata,care va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putaea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari,in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli
Ascensorul intra in categoria cheltuielilor care se impart pe cota-parte indiviza. Plata aferenta acestui serviciu se face pentru service.
Dv., locuind la parter puteti fi scutit de plata energiei electrice consumata cu ascensorul doar daca scara Dv. este inzestrata cu un contor separat pentru lift, altfel nu se poate desparti energia electrica pentru lift fata de cea folosita pentru ilumitatul holurilor.

In ideea ca ati putea fi scutit de o parte din factura la electricitate (pentru ca nu folositi ascensorul) puteti face o cerere catre presedintele asociatiei sa fiti scutit in compensatie de plata service-ului la ascensor.

Fondul de rulment, ca si fondul de reparatii sunt obligatoriu de achitat, asa cum s-a arat mai sus, prin lege, indiferent daca locuiti sau nu in apartament.
Legea 230/2007 prevede obligativitatea constituirii fondului de reparatii:
Art. 45. -
(3) Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia să aprobe şi un fond de reparaţii anual, necesar pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune.

Apoi tot legea 230 obliga pe toti proprietarii sa plateasca toate fondurile:
Art. 46. - Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.

Fondul de rulment este obligatoriu, se constituie si se plateste in avans asa cum preved normele de aplicare a legii 230/2007:
Art. 24. -
(1) În scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. .......
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plată.

Apoi legea 230 ne lamureste ca penalizarile se aplica la orice suma restant (cote de intretinere, reparatii, fonduri...):
Art. 49. -
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă,
Va multumesc pentru promtitudinea raspunsurilor .
Cu respect,
Dan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitatea de plata a unei reparatii capitale a liftului, actiune in instanta contra railor platnici nemteanu nemteanu Buna ziua, Locuiesc intr-un imobil cu 10 etaje din 1974 prevazut cu ascensor inca de la inaugurare. In luna mai a.c. o inspectie ISCIR ne-a transmis prin ... (vezi toată discuția)
Exceptarea de la plata a energiei electrice aferente ascensorului pentru persoanele de la parter este la latitudinea adunarii generale? bsterea bsterea Buna ziua. Locuiesc la parter de 3 ani. Am un copil mic de 4 ani. De cand ma stiu in blocul acesta platesc curentul pentru lift. Am intrebat de ce? Mi s-a ... (vezi toată discuția)
Plata liftului robert200534 robert200534 BUNA ZIUA.DORESC SA VA PUN O INTREBARE.SUNT UN LOCATAR AL UNEI ASOCIATII DE PROPRIETARI,SI LOCUIESC LA PARTERUL IMOBILULUI.INTREBAREA MEA ESTE :DACA ESTE LEGAL ... (vezi toată discuția)