avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Diminuarea concediul pentru ingrijirea copilului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Diminuarea concediul pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani

Va rog, ma aflu intr-o situatie dificila.
Copilul meu mic a facut varicela, care este o boala infecto-contagioasa, iar medicul de familie refuza sa-mi acorde concediu pentru ingrijirea lui, pe motivul ca am dreptul, conform ultimelor modificari legislative, la maxim 30 de zile pe an pentru ingrijirea lui.
Din pacate cele 30 de zile s-au dus cu 2 raceli luate din colectivitate si o pneumonie recidivata - zilele fiind calendaristice, nici nu a fost prea greu sa se epuizeze urgent - iar acum, ca a facut boala asta contagioasa, nu am idee ce ar trebui sa fac.
Lucrez la stat, deci am cotizat mai bine de 15 ani de zile la CAS, iar acum ma vad nevoita sa duc copilul la gradinita, sau sa-l iau cu mine la servici, ori sa-l internez intr-un spital unde nu va fi ingrijit calumea si mai mult ca sigur il voi lua de-acolo desfigurat, sau sa cer concediu fara plata pentru ca nu am cu cine sa-l las...
Va rog, chiar asa au tupeul sa-si bata joc de noi? Eu pentru cine am cotizat pana acum, daca nu pot beneficia de cele 14 zile pentru a-mi ingriji copilul - nu doarme, nu poate manca, plange mereu, e plin de bube, iar in spital daca vreau sa stau cu el platesc minim 50 de lei pe zi.
E incredibil, dar se intampla in Romania.
Cica sa traim bine... in timp ce copiii nostri sufera chiar gratuit!
Oare nu vede nimeni ca prin diminuarea concediului ;i prin toate celelalte masuri de criza ce s-au luat in ultima vreme, se aduce atingere unui drept suprem al omului - dreptul la viata - ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Mai 2010
Blancy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 23:54, 17 Mai 2010
Incercati sa luati medical de la medicul dvs de familie, pt dvs.!
Parerea mea este ca ar fi vorba de o boala infectocontagioasa si ca se poate acorda concediu medical conform OUG 158/2005:
Art. 26. -
(1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 27. -
(1) Beneficiază de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre părinţi, dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevăzute la art. 7.
(2) Beneficiază de aceleaşi drepturi, dacă îndeplineşte condiţiile cerute de prezenta ordonanţă de urgenţă pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, căruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.
Art. 28. - Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, după caz.
Art. 29. - Durata de acordare a indemnizaţiei prevăzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant.
Art. 30. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
Ultima modificare: Duminică, 16 Mai 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Sa/i spuneti medicului sa citeasca Ordinul MS 430/11.05.2010
19. Articolul 65 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 65. - Durata concediilor pentru tuberculoza, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca si pentru carantina, precum si pentru risc maternal nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni."

Stati linistita, zilele de concediu pentru ingrijire copil bolnav nu diminueaza cele 30 de zile de care dvs. puteti beneficia de la medicul de familie.Iar tot conform ultimelor modificari legislative medicul de familie nu mai poate acorda pe un cod de boala mai mult de 10 zile calendarstice.Ulterior se continua de la medicul specialist, pe baza adeverintei de salariat cu zilele de concediu pe care le/ati avut in ultimele 12 luni.
Medicii sunt speriati fiindca au crescut amenzile pana la 10000RON.Si pentru ca nu stiu sa interpreteze bine legea, refuza sa mai acorde.
In caz de refuz aveti posibilitatea sa sesizati casa de asigurari de sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical pentru ingrijire copil bolnav de otita vasilicasavoiu vasilicasavoiu Salut! Baietelul meu are 3 ani si 4 luni si s-a imbolnavit de la camin de otita .Medicul de familie mi-a zis ca nu-mi poate da concediu medical pentru ca nu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Gabytza13 Gabytza13 Buna ziua,am si eu doua fetițe care sunt bolnave (scarlatina) si am fost la medicul de familie pentru a-mi acorda concediu medical pentru ingrijire copil ... (vezi toată discuția)
Cat concediu poate da medicul de familie? elennna elennna cat concediu poate da medicul de familie intr-o luna? dar intr-un an? (vezi toată discuția)