Va rog mult sa ma ajutati intr-o problema un pic ciudata (sper ca am ales corect aceasta sectiune a forumului - drept civil - pentru aceasta problema). In urma cu cirda doi ani de zile, mamei mele i s-au furat pe strada un lant de aur cu medalion. A depus, la momentul respectiv, o plangere la sectia de politie. Acolo i s-a spus ca vor cerceta cazul. Aceasta a fost tot in cei doi ani, pana astazi, cand am gasit in cutia de scrisori o citatie de la Judecatoria sectorului 3, in care mama mea este citata ca parte vatamata intr-un proces cu un anume individ, pentru "Fond - talharie". Presupun ca acest demers are legatura cu furtul din urma cu doi ani. Ea nu a facut nicio plangere la Tribunal si nu doreste sa fie implicata in niciun proces. Este o femeie in varsta (aproape 70 de ani), bolnava, nu-si poate permite sa fie tarata astfel prin tribunale. Nu o intereseaza sa-si mai recupereze nimic, vrea sa fie lasata in pace. As vrea sa va intreb cum a fost posibil sa fie citata in acest proces desi nu a deschis nicio actiune la judecatorie si ce trebuie sa faca in conditiile in care doreste sa participe si nu o intereseaza sa mai recupereze obiectul respectiv. Va rog mult, ajutati-ma. Multumesc
Daca a fost gasit autorul, s-au facut cercetari si s-a considerat ca mama d-voastra e victima aceluiasi autor, instanta e obligata sa o citeze pentru ca ea, in calitate de parte vatamata, sa spuna daca se constituie sau nu parte civila in cauza, adica daca vrea sa-si recupereze prejudiciul.
Nu trebuia sa faca plangere la Tribunal. In cazul talhariei plangerea penala se pune in miscare din oficiu, sesizarea instantei fiind facuta de procuror (care probabil a luat act de plangerea depusa la politie).
aceasta este procedura. mama dvs a depus o plangere care acum a ajuns in faza de instanta.
trebuie sa se prezinte si sa sustine ca nu doreste absolut nimic de la respectivul.
Multumesc pentru raspunsuri. As vrea sa stiu insa ce se intampla daca nu se prezinta. Are 70 de ani si se deplaseaza foarte greu si in casa daramite sa mai mearga prin tribunale. Multumesc
Nu se intampla nimic. Insa ar fi bine sa trimita la dosar un memoriu prin care sa aduca la cunostinta instantei ca nu intelege sa se constituie parte civila, deci nu are pretentii de la inculpat/inculpati si ca, din cauza varstei s a starii de sanatate nu se poate prezenta.
Oricum va fi citata la toate termenele stabilite de catre instanta.
Va multumesc mult. Deci daca nu se prezinta nu va fi obligata sa plateasca cheltuieli de judecata sau sa traga cine stie ce ponoase din cauza ca nu s-a prezentat? Adica, cum s-ar spune, sa fie de doua ori "parte vatamata". Va mai rog sa-mi spuneti daca pot depune eu la dosar memoriul sau cum se procedeaza? Se poate depune prin posta? Scuze pentru atatea intrebari, dar este prima data cand ma confrunt cu asa ceva. Multumesc mult de tot
Citatie
toni1206
Buna ziua!
As dori un sfat daca se poate in legatura cu urmatoarele:
In urma cu doi ani am fost victima unei talharii, in urma careia mi s-a furat geanta
cu ... (vezi toată discuția)
Parte vătămată
Claudia0001
Buna ziua. Am și eu o problema. Sunt intr un proces de tâlhărie calificata in care eu sunt partea vătămată și as dori sa știu ce se întâmpla daca nu ... (vezi toată discuția)