avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire - Titlu de Proprietate - Intabulare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire - Titlu de Proprietate - Intabulare

Datele problemei:
- Exista 6 mostenitori legali dupa parintii defuncti cu drepturi egale de 1/6 parte.
- Exista adeverinta stabilire drept de proprietate a celor 6 mostenitori din 1991 pentru suprafata totala 4940 mp.
- Exista 4 Titluri de proprietate pentru suprafata totala de 4940 mp, care s-a reconsituit treptat, astfel:
- 3740 mp acordati in 1999: Titlu pentru cei 6 mostenitori
- 510 mp acordati in 2005: Titlu pentru cei 6 mostenitori
- 550 mp acordati in 2008: Titlu pentru cei 6 mostenitori
- 140 mp acordati in ????: Titlu pentru unul din cei 6 mostenitori
Intrebari:
1. Este corect ca mostenitorul care detine un titlu in numele sau exclusiv pentru 140 mp sa primeasca si din restul dreptului de proprietate 1/6 parte, asa cum pretinde?
2. Este corect sa primeasca mai putin, scazind din 1/6 cei 140 mp, asa cum ar fi logic?
3. Ce se poate face ca sa fie impacati toti cei sase?
4. Este posibil sa se solicite anularea celor 4 titluri si inlocuirea lor cu un singur titlu in numele tuturor celor 6 mostenitori pentru intreaga suprafata mostenita ?

Ultima modificare: Duminică, 16 Mai 2010
Betlen, utilizator
Cel mai recent răspuns: Bogdan Muraru-Tatoiu , Consilier juridic 13:16, 16 Mai 2010
Adeverinta de proprietate, contrar unor "specialisti in domeniul fondului funciar", nu tine loc de titlu de proprietate pana la eliberarea titlui de proprietate. Nu este un act opozabil "erga omes", ci doar creaza raporturi juridice intre organul emitent si beneficiar. Adeverinta de proprietate este un act administrativ prin care autoritatea emitenta recunoaste dreptul de proprietate al solicitantului si a celorlalti mostenitori ai defunctului.
Ea dovedeste ca cineva a recurs la procedura prevazuta de Legea nr. 18/1991 pentru a-si redobandi dreptul de proprietate in conditiile legii.
Ce spune legea? Ca, in cererea de reconstituire se vor trece toti mostenitorii defunctului.
Adeverinta insa nu este titlu de proprietate in sensul legii, ceea ce face ca dreptul rezultat din ea sa fie inca incert, pana la emiterea titlului, singurul act prevazut de Legea nr. 18/1991.

Corect ar fi fost ca, pentru suprafata totala de 4.940 m.p., sa se emita un singur TP dupa defunct in care sa se stipuleze ca TP este in favoare celor 6 mostenitori.

Faptul ca din cei 4.940 m.p. ,s-a emis un TP in favaorea unei singure persoane 140m.p., inseamna ca suprafata respectiva ori nu apartinea defunctului, ori TP este emis ilegal.

In primul rand este important de stiut daca titlurile de propietate sunt eliberate ,pentru suprafete de teren aflate in perimetrul unei singure localitati , adica daca titlurile sunt eliberate de o singura primarie , deoarece titlul de propietate se elibereaza conf art. 36 din Hotararea de Guvern nr. 890/2005 (1) ,,Pe baza documentaţiilor înaintate de comisiile locale, care cuprind anexele validate, planurile parcelare, procesele-verbale de punere în posesie şi schiţele terenurilor, comisia judeţeană emite titlurile de proprietate conform modelului prezentat în anexa nr. 20. Documentaţiile se trimit în două exemplare, dintre care unul se reţine şi se depozitează la arhiva oficiului de cadastru şi publicitate imobiliară. Formularele cuprinzând titlul de proprietate se tipăresc pe hârtie specială format A3, ca imprimat cu regim special, în carnete a câte 100 de file. Acestea se vor tipări prin grija Ministerului Administraţiei şi Internelor şi se vor difuza comisiilor judeţene în funcţie de necesităţi. Titlul de proprietate pentru cetăţenii în viaţă se emite persoanelor îndreptăţite (soţ, soţie), iar pentru moştenitori se emite un singur titlu de proprietate pentru terenurile ce au aparţinut autorului lor, în care se nominalizează toţi solicitanţii îndreptăţiţi, urmând ca pentru ieşirea din indiviziune, ulterior, aceştia să procedeze potrivit dreptului comun. Titlul de proprietate se completează cu tuş negru şi se numerotează începând de la nr. 1 în fiecare judeţ. În titlu se vor înscrie numele şi prenumele titularului, precum şi iniţiala tatălui. În cazul în care alături de soţul supravieţuitor vin la moştenire şi alţi moştenitori, potrivit celor prevăzute la art. 15 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la rubrica "Prin reconstituirea dreptului de proprietate" se înscrie suprafaţa atribuită persoanelor care au deţinut terenuri în proprietate sau, după caz, moştenitorilor acestora''.
De asemenea , potrivit disp. art. 13 din legea 18/1991, republcata , dovada acceptarii calitatii de mostenitor se face prin insasi cererea de reconstituire formulata . Astfel , cu privire la titlul de propietate eliberat unui singur mostenitor , este necesar de stiut daca acesta a formulat singur cerere de reconstituire .
Pentru a va putea raspunde la intrebarii , trebuie sa comunicati mai mult date , anume cum s-au facut cererile de reconstituire si de catre cine, pe ce nume sunt eliberate validarile , etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare titlu de proprietate ContSters115731 ContSters115731 Bunica mea si fratele acesteia au avut in proprietate fiecare o parcela de cate 900 mp fiecare, mostenire de la parintii lor, deci l800 in total.Prin anii ... (vezi toată discuția)
În planul de la primãrie am avut un teren de 9,000 mp. ni s-a dat titlu doar pe 5,000 mp. cum putem recupera diferenþa? mihai78 mihai78 Am avut bătaie de cap cu intabularea unei suprafeţe de teren moştenite. Schiţa terenului a fost făcută aiurea. Când am încercat intabularea ... (vezi toată discuția)
Problema cu titlul de proprietate... gigelas gigelas Buna seara, În cuprinsul TP s-au mentionat parcele de teren,ca fiind in extravilan,cand acestea sunt,de fapt in intravilan. Culmea e,ca si in Procesul Verbal ... (vezi toată discuția)