Buna ziua. Am primit acum 2 ani un act de vanzare cumparare de la o matusa handicapata.In acel act scrie asa: " cumparatoarea intra de drept in stapanirea imobilului vandut de astazi data autentificarii prezentului contract de vanzare cumparare si de fapt , dupa incetarea din viata a mea...., intrucat cu privire la imobilul vandut, imi rezerv dreptul de uzufruct viager" .Mentionez matusa mea este inca in viata si locuieste acolo si ca acea casa este intr-o stare proasta si de abia daca se mai poate locui .Intrebarea mea este: as putea sa vand o parte din pamant pt a putea renova acea locuinta? Multumesc mult.
Prin acel contract dvs detineti doar nuda proprietate a imobilului iar aceasta nu este de ajuns pentru a putea vinde o parte din teren. Mergeti la un notar cu matusa, daca este de acord, sa dea o declarazie ca renunta la dreptul de uz asupra acelei parti a terenului. Dupa renuntare va trebui sa lotizati terenul, sa-l inscrieti separt la CF si apoi veti putea sa-l vindeti.
eu vad lucrurile putin diferit:
puteti vinde terenul, insa noul proprietar trebuie sa respecte dreptul de uzufruct viager, deci nu poate intra in posesia lui decat la decesul matusii.