avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacere disciplinara CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacere disciplinara CIM

buna ziua, am urmatoarea situatie :
1. doua persoane, sot si sotie, angajate la aceeasi institutie, sotul - regizor tehnic M I , sotia - sufleor
2. in luna ianuarie obtin o aprobare verbala de principiu, pentru un oncediu fara plata, pentru amandoi, in perioada 28.02.-23.03.2007 pentru plecare in Anglia (mentionez ca in luna ianuarie, la data aprobarii de principiu a CFP, existau 2 posturi de regizor tenic, M I si M II, ambele ocupate)
3. in 1.02.2007, un post de regizor tehnic M II se elibereaza prin demisie, dl. in cauza ramanand singurul reg. tehnic, iar sotia, singurul sufleor.
4. se comunica celor doi soti ca nu se mai poate aproba perioada CFP din cauza ca au ramas unici pe posturi, neexistand alte persoane din cadrul aceleiasi institutii care sa ii poata inlocui, iar programul de repetitii si spectacole nu poate fi intrerupt, fara a dauna grav interesele institutiei
5. cu toate acestea ei fac cererei de CFP,in 13 febr. a.c. pentru aceeasi perioada, pentru plecare in strainatate
6 in 20 feb. cererile sunt respinse, dpdv al perioadei, de catre Consiliul de administratie al institutiei si li se comunica in scris acest lucru,
7. in 26 feb revin cu alte cereri de CFP; se convoaca din C.A in regim de urgenta si se respinge din nou, perioada, din cererile de CFP.
8. solicita in scris expedierea prin posta cu confirmare de primire, a rezolutiei CA, dar refuza sa semneze de primire, deoarece nu s-au asteptat ca institutia sa foloseasca serviciul de curierat rapid!!!
9. in data de 28 feb. pleaca in Anglia, si lipsesc, nemotivat, de la serviciu, conform condicilor de prezenta, din 28.02.-23.03.2007
10. in data de 26 martie sunt convocati la comisia de disciplina, cerandu-li-se in scris, sa dea explicatii pentru absenta nemotivata de la serviciu, dar ei invoca mereu, aprobarea de principiu obtinuta de la managerul institutiei, in luna ianuarie, cand exista un inlocuitor in persoana reg. tehnic M II.
11. pana la solutionarea conflictului ei trebuiau sa vina la serviciu, nu? ei bine,nu au venit nici in 27, nici in 28, iar comisia a propus si aprobat desfacerea disciplinara a CIM pentru absente nemotivate., conform Codului Muncii si a Reg, de organizare si functionare.

intrebarea mea este: in cazul in care cei doi vor da institutia in judecata, asa cum au amenintat, au vreo sansa sa castige procesul si sa fie reincadrati?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: katy borbely , utilizator 18:04, 17 Aprilie 2007
eu zic ca au sanse , parerea mea . Desfacerea contractului de munca este cea mai grava sanctiune disciplinara , si se aplica in cazuri extreme , Daca nu exista un dosar bine pus la punct impotriva lor , cu avertismente , cu sanctiuni , cu retrogradare , etc. , si tot ce sta la baza desfacerii contractului de munca ,sunt acele absente nemotivate , parerea mea e ca au sanse solide sa castige .

Daca ati respectat prevederile art.266 -268 din Codul Muncii si daca Regulamentul de ordine interioara prevede suspendarea contractului de munca pt.absente nemotivate ca fiind abatere disciplinara grava , n-ar trebui sa aiba castig de cauza in instanta. Parerea mea....
absentele nemotivate ( 5 zile prevede CCMNN 2007-2010) = concedierea. Salariatii respectivi au fost anuntati din timp (in scris+motivatiile) in privinta refuzului CFP. Nu cred ca au vreo sansa la castig de cauza.
Si sunt de acord in privinta concedierii, as proceda la fel.( prejudiciul )
~ Conținut șters la cerere ~
multumesc din suflet pentru mesaje si sfaturi.
intr-adevar, in regulamentul de organizare si functionare al teatrului este stipulat foarte clar ca nu se acorda CFP daca afecteaza interesele institutiei, cat si faptul ca lipsa de la repetitii si spectacole, nemotivat, duce la desfacerea disciplinara a CIM.
intre timp s-a dat si trimis decizia de desfacere disciplinara, invocandu-se toate motivele aratate mai sus. pana acum nu s-a primit nici o citatie la tribunal. Problema cea mare era, in cazul in care se facea doar suspendarea CIM pe perioada de CFP, ca se crea un precedent in institutie si fiecare ar fi putut face la fel... ceea ce nu e de dorit....

oricum, multumesc inca o data, si numai de bine pe viitor

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate urmate de demisie freeasabird freeasabird Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Un angajat nu s-a mai prezentat la serviciu din data de 3 ianuarie 2011 si pana in prezent. In data de 25 februarie s-a ... (vezi toată discuția)
Preaviz burceaana burceaana am o intrebare si va rog daca se poate sa ma lamuriti... mi-am inaintat demisiaa in data de 1.06 cu termen pana pe 28.06,din cauza unor neintelegeri m-am ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca adipir adipir Am o intrebare la un caz mai special . Iata despre ce este vorba : Un angajat al institutiei noastre a plecat in concediu fara plata-conform contractului ... (vezi toată discuția)