avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... absente nemotivate urmate de demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

absente nemotivate urmate de demisie

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie:
Un angajat nu s-a mai prezentat la serviciu din data de 3 ianuarie 2011 si pana in prezent.
In data de 25 februarie s-a prezentat cu o cerere in care solicita sa-i fie luata in considerare demisia incepand cu data de 03 februarie 2011.
Poate fi sanctionat pentru absente nemotivate si in consecinta sa i se desfaca contractul de munca?
M-ar ajuta baza legala.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: freeasabird , utilizator 21:10, 7 Martie 2011
S-ar putea sa ii desfaceti disciplinar CIM cu respectarea art. 263 si urmatoarele din Codul muncii. Asta presupune cercetare disciplinara prealabila, sa aveti ROI in care se stipuleaza clar ca pt ........ n absente nemotivate inceteaza CIM disciplinar. Salariatul trebuie convocat in scris cu respectarea termenelor din Codul muncii.
Daca vreti sa scapati repede de el incetati CIM pri demisie.
Demisia -art. 79 Codul muncii.
Procedura: salariatul isi da deminia azi si mai lucreaza 15 zile, preavizul.

Deci nu poate fi luata in considerare cererea lui.
Se consemneaza absente nemotivate din data de 3.01.2011, se intocmeste un referat din partea sefului ierarhic si se trece la procedura prealabila sanctionarii.(art. 263 si urmatoarele din Codul muncii)
De ce nu-si poate da demisia ? ... art.79 alin.7 C.mun. prevede posibilitatea ca angajatorul sa renunte total sau partial la termenul de preaviz ...

Perioada 03.01.2011 - 03.02.2011 poate fi mentionata ca avand absente nemotivate.

Nu stiu pe cine avantajeaza ca i se va desface disciplinar c.i.m. pentru absente nemotivate ...
@freeelis: de acord, e bataie de cap si nu ajuta pe nimeni, numai ca asa vrea sefu'#-o
Ca sa raspund la intrebarea "de ce nu-si poate da demisia": demisia se da in ziua respectiva, nu se lipseste de la serviciu mai bine de o luna si pe urma se vine si se cere sa i se ia in considerare o cerere de demisie retroactiva, si o durata a preavizului care deja a trecut.
Este adevarat ca angajatorul poate renunta la preaviz, dar nu ii poate lua in considerare o cerere retroactiva de demisie.
Ramane varianta cu santionarea pentru absente nemotivate. Daca abaterea va fi considerata ca grava, adica societatea avea absoluta nevoie de serviciile persoanei in cauza, se poate desface disciplinar cim.
Nu este vorba de a vedea "pe cine avantajeaza ca i se va desface disciplinar cim pentru absente nemotivate". Este doar vorba de luarea unei decizii corecte.

Alte discuții în legătură

Desfacere contract irinaclefter irinaclefter cu ce art. se desface un contract de munca daca persoana vine si isi da demisia dupa 10 zile de absenta, dar nu a stat in preaviz???? (vezi toată discuția)
Absente nemotivate anca_diana anca_diana situatia este asa: angajatul isi da demisia Eu angajator o inregistrez si ii spun ca e in preavizul prevazut de C muncii si trebuie sa vina inca 15 zile la ... (vezi toată discuția)
Demisie sanducatanas sanducatanas Un salariat,ospatar,isi depune demisia la 17.10.2011.Conform Legii i se acorda un preaviz de 20 de zile.Salariatul nu se mai prezinta la serviciu din data de ... (vezi toată discuția)