avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociere fara avizul Asociatiei de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociere fara avizul Asociatiei de Proprietari

Suntem o asociatie de proprietari care are in proprietate un mic spatiu comercial situat la parterul blocului. Societatea care avea in inchiriere acest spatiu, s-a asociat in participatiune cu o alta societate comerciala, care s-a apucat sa faca modificari in spatiu fara stirea noastra!
Noua ne pare o subinchiriere mascata. Mentionez ca, in contractul de inchiriere incheiat intre Asociatie si societatea comerciala nu exista clauze exprese cu privire la astfel de posibilitati. Acest contract este (dupa mine), foarte evaziv...prost facut.
Intrebare: Exista o prevedere legala in care sa fie stipulat expres faptul ca nici un chirias nu se poate asocia in participatiune (sau alt fel), fara acordul proprietarului de spatiu?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:58, 17 Mai 2010
Daca dvs ca si proprietar al spatiului, cand ati incheiat contractul de inchiriere ,nu ati prevazut in mod expres drepturile si obligatiile chiriasului,pe cale de consecinta materializarea interesului acestuia de asociere cu tert,nu poate fi apreciata ca si incalcare a clauzelor contractuale
Daca apreciati ca prevederile contractuale ,nu acopera si nu protejeaza interesele dvs,aveti dreptul sa solicitati modificarea si completarea acestuia prin incheierea de act aditional
Va multumesc pentru raspuns!
Dar..congform art. 251-256 Cod Comercial, o asociere in participatiune conta in faptul ca doi sau mai multi asociati aduc in comun bunuri (mobile, imobile, intelectuale, etc), pe care le exploateaza in scopul realizarii unei activitati.
Poate aduce un asociat ca si aport intr-o participatiune, un bun care nu-i apartine patrimoniului sau? Daca da, acesta nu ar trebui sa aiba acordul proprietarului?
Nu se poate considera nul acest contract de asociere in participatiune, avand in vedere ca se aduce ca aport un bun fara acordul proprietarului? Cu alte cuvinte...ca aportul respectiv nu a fost legal?
Orice modificare in spatiul apartinand asociatiei si inchiriat trebuia supus avizului comitetului executiv si obtinut autorizatie de constructie.

Dv., ca reprezentati ai asociatiei, il trageti la raspundere, inclusiv in instanta pe chiriasul cu care aveti contract. Nu mai vorbesc de faptul ca acest contract trebuia refacut in conditiile asocierii cu alta societate....!
Da, stiu ca exista posibilitatea de a-l actona in judecata pe chirias. Dar eu intrebam daca exista o baza legala care sa ne apere aceste interese, intru-cat vrem sa incercam totusi pe cale amiabila, sa rezolvam acest conflict. Nu vrem sa ingreunam membrii asociatia cu costuri suplimentare.
Spuneti de calea amiabila!
Atunci eu va intreb daca ati chemat chiriasul cu care aveti contract sa stati de vorba?
El ce v-a spus? I-ati spus ca orice modificare in proprietatea comuna a asociatiei se face numai cu avizul asociatiei? El ce v-a raspuns?

Pe Dv. va intereseaza in plan secundar ca el s-a asociat cu alta societate comerciala, in primul rand va intereseaza ce se intampla cu proprietatea privata comuna a asociatiei. Acesta trebuie sa fie punctul de vedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie proprietari bunuri mobile kappauser kappauser Asociatia de proprietari. Care este actul legislativ care reglementeaza o asociatie de proprietari de alte bunuri in speta bunuri mobile, cum ar fi o masina, ... (vezi toată discuția)
Contract subinchiriere VIORICA IORGULESCU VIORICA IORGULESCU Buna seara, Am nevoie de un sfat.... am subinchiriat un spatiu comercial, chiriasul s-a obligat prin contract ca-mi va obtine aprobarea de la proprietar si ... (vezi toată discuția)
Contract de? adrian_velicu adrian_velicu Buna seara, Detin un spatiu comercial in chirie si doresc sa diversific activitatea existenta .Firma care detine spatiul nu are voie sa aiba alte venituri ... (vezi toată discuția)