avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... NOTIFICARE - Somatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

NOTIFICARE - Somatie

Va rog sa ma ajutati/consiliati in urmatoarea problema.
Se pare ca mi se va intenta un proces cu o presupusa datorie pe care as avea-o catre o persoana fizica ( eu fiind tot persoana fizica). Drept pentru care mi s-a trimis o notificare in vederea stingerii presupuselor debite, insa nu s-au respectat Prev Art. 720 ind. 1 din cod proc civ, astfel incat mi s-au pus la dispozitie doar 4 zile intre data primirii notificarii si data la care s-a stabilit "Intrevederea". In Codul de Procedura civila, conf art 720, ind 1, este prevazuta o perioada de minim 15 zile de la primirea notificarii. In situatia de fata, data stabilita este mult mai mica (4 zile, cum am spus mai sus), iar notificarea a fost trimisa la fostul domiciliu din buletin precum si la actualul, la care nu mai locuiesc insa de cca 6 ani. Desi "partea adversa cunoaste actuala adresa de resedinta, nu a trimis nimic. La fostul domiciliu s-a semnat primirea, iar pentru actualul nu stiu daca a primit cineva notificarea sau nu. Ce ma sfatuiti? sa ma prezint la "conciliere"? Sa invoc nerespectarea termenului, cf art 720 ind 1 din cod de proc civ?.
Cel mai recent răspuns: maiam , utilizator 22:24, 3 Aprilie 2007

obligativitatea concilierii exista numai intre comercianti. voi sunteti persoane fizice.
Rostul notificarii a fost punerea dvs in intarziere, dupa care va urma, cu siguranta,, chemarea in judecata:(

Va sfatuiesc sa va luati avocat.

E drept ca procedura concilierii este obligatorie doar in dreptul comercial, dar ea se foloseste si in civil, urmarind anumite scopuri: sa arate instantei diligentele reclamantului in stingerea litigiului pe cale amiabila (instituie, aproape de fiecare data, in constiinta judecatorului, o prezumtie de buna-credinta); sa preconstituie probe care vor fi folosite ulterior in instanta; sa sperie putintel partea adversa si s-o determine sa mai cedeze, neajungandu-se astfel la proces...

De aproape fiecare data aceste scopuri sunt atinse daca partea adversa nu-si ia avocat; pe asta se mizeaza de cele mai multe ori. Pe asta mizez si eu foarte des. Si chiar daca nu am dreptate si apare un avocat, notificarea nu duce la nici un dezavantaj. Eventual am pierdut o ora cu redactarea si trimiterea ei, inca o ora cu intalnirea. 2 ore din timpul meu pot face multe pentru client.

Va sfatuiesc, in orice caz, sa va prezentati, sa incheiati un proces-verbal al intalnirii, sa aveti grija ce scrie in el... Neprezentarea nu da tocmai bine in instanta... ca idee, desi un avocat poate intoarce asta.

Depinde cat e de mare suma, care sunt faptele...
Suma e consemnata in vreo hartie? Nu cumva, aceasta notificare urmareste sa constituie un inceput de proba?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare rau platnici DESTINY DESTINY Buna ziua ! Va rog sa aveti amabilitatea de a ma informa, cum se procedeaza in cazul in care firme cu care colaborez, au devenit rau platnice. As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)
Procedura prealabila art. 720^1 cpc ENGFULL ENGFULL in cazul in care debitorul nu s-a prezentat pentru concilierea prealabila , se incheie proces-verbal ? se mentioneaza ca nu a dat curs invitatiei si i se ... (vezi toată discuția)
Notificarea poate fi considerata convocare la conciliere directa??????????? Monica H. Monica H. o somatie sau o notificare adresata unui debitor, poate tine loc de convocare la conciliere directa?? (vezi toată discuția)