avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Stabilire fapta savarsita
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Stabilire fapta savarsita

Buna ziua,

Am 2 pv, unul al meu, unul al sotiei cu aceeasi fapta "savarsita" si anume neacordare prioritate la trecere de pietoni. 2 infractori notorii "care suntem" si care daca era sa prevedem acest lucru nu cred ca puteam sa spunem ca in decurs de 1 luna primim aceeasi amenda pt aceeasi fapta comisa. Insa baietii dupa cum se vede au norma la amenzi si n-au ce face altceva.

Pe PV al sotiei este trecut la "fapta savarsita este prevazuta de" art 135 lit h din hot 1391/2006, pt aprobarea Reg de aplicare a Ordonantei de urgenta a GUv nr. 195/2002.
"6. Intersectii si obligatia de a ceda trecerea
ART. 135
Conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere si in urmatoarele situatii:
h) pietonului care traverseaza drumul public, prin loc special amenajat, marcat si semnalizat corespunzator ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci cand acesta se afla pe sensul de mers al vehiculului."

Pe PV al meu este trecut la "fapta savarsita este prevazuta de" art 100 alin 3 lit b din ordonanta de urgenta nr. 195/2002.
"ART. 100
1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:

(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:

a) ............

b) neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;

"
Care din cele 2 acte normative legifereaza sanctiunea si care fapta. Este corect PV-ul meu sau nu?!

Multumesc
Corect din ce punct de vedere?Incercati sa fiti mai explicit, raportat la ce anume corect? la situatia de fapt ?.

Din ce sustineti, p.v. imi pare a fi corect, este mentionata fapta ce constituie contraventie doar ca, lipseste individualizarea sanctiunii principale, cea complementara fiind mentionata.

Vi s-a suspendat si permisul?

Obs.:) Ambele fapte constituie contraventii, ambele fapte sunt sanctionate, ambele texte fiind legale, iar diferenta consta in "individualizarea gravitatii faptei", respectiv:
1.Sotia dvs. nu a acordat prioritate la trecerea de pietoni, pietonul nefiind angajat in trecere, adica fiind pe trotuar;
2.Dvs. nu ati acordat prioritate la trecerea de pietoni, pietonul fiind (deja) angajat "pe/in" trecerea de pietoni, iar dvs. nu l-ati lasat.
Fapta dvs. este mai grava si ca atare, sanctionata pe langa amenda si cu suspendarea permisului pentru o perioada de 30 de zile, ceea ce nu inseamna ca sotiei nu ar putea sa-i fie ridicat permisul...
Ultima modificare: Luni, 17 Mai 2010
Iuliana Cermak, Avocat
D, permisele a fost suspendate atat sotiei cat si mie.
Pe PV-ul sotiei la fapta savarsita a fost trecut art.135 lit h din Regulam. de aplicare a ord 195/2002, iar la sanctiune art 100 alin 3 lit b din Ordonana 195/2002
Pe PV-ul meu la fapta savarsita a fost trecut art.100 alin 3 lit b lit h din ord 195/2002 si la sanctiune art 100 alin 3din aceeasi ordonanta.
Intrebarea este: Care din cele 2 articole stabileste fapta si care sanctiunea?! Artuicolul din Regulament sau articolul din Ordonanta.

Multumesc
@axa_andrei :):)
O sa va rog urmatoarele:
1.In primul rand sa nu mai scrieti mesaje consecutive deoarece incalcati Regulamentul de postare iar mesajele consecutive vor fi sterse;
2.Sa cititi cu atentie textele de lege si cu siguranta veti observa diferentele despre care v-am spus anterior si care oricum, nu va solutiona problema dvs. daca insistati sa va legati de acest aspect ca fiind unul nelegal;
3.Domnule, totusi asa a fost?Faptele asa s-au intamplat? Aveti martori care pot declara contrariul?Pentru ca doar intr-o astfel de situatie mai puteti avea sanse, sa contestati, si sa si obtineti, anularea in instanta a p.v. de contraventie...:)
Daca veti considera ca agentii constatatori nu au scris cele petrecute in mod real sau ca,cele doua procese verbale au fost emise cu incalcarea legii(inclusiv prin nerespectarea prevederilor art.16/17/19 din OG.nr.2/2001,privind nulitatea)aveti posibilitatea ca in termen de 15 zile de la semnarea/primirea la domiciliu a celor doua procese verbal sa introduceti la instanta competenta teritorial,contestatii
Stimati domni,

Din principiu nu-mi place sa ma leg de ceva de care nu m dreptate. Dar daca tot ma indrumati sa citesc legile, si tot sunteti avocati (ceea ce eu nu sunt si de aceea va cer suportul ceolr care vreti sa mi-l dati) explicati-mi si mie cum pot fi 2 articole din 2 acte normative diferite care sa poata sa indice acelasi lucru. Pe mine de fapt asta ma doare. Nu ca mi-a luat permisul sau altele. Da, voi face contestatie dar asta e o alta treaba.
Rugamintea mea era sa-mi dea cineva abilitat in aces sens (avocat) un raspuns care este PV-ul corect. Sau altfel spus pot fi 2 procese verbale cu aceeasi fapta savarsita, dar care sa fie prevazuta de 2 articole diferite?!

Alte discuții în legătură

Corecta incadrare in drept a neacordarii de prioritate pietonilor Florin111 Florin111 Am fost sanctionat cu amenda si suspendare permis pe 30 de zile pentru neacordare prioritate pieton ,iar procesul verbal urmeaza sa-l atac in instanta fiindca ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat SuiramASAB SuiramASAB Sunt din Cv si lucrez in Bucuresti. La intoarcerea spre casa m-am ratacit si eram atent la indicatoare. Insa baietii dupa cum se vede nu au norma la amenzi ... (vezi toată discuția)
Vreau sa contest un proces verbal Andrei Lucian Ionut Andrei Lucian Ionut Buna seara in primul rand, Acum cateva zile un agent rutier mi-a retinut permisul deoarece a sustinut ca nu am acodrat prioritate la trecerea de pietoni. ... (vezi toată discuția)