avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Preluare datorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Preluare datorii

Buna ziua,
Am urmatoarea problema: Sora mea si cu mine am mostenit un apartament dupa moartea abilor parinti.Deocamdata nu am deschis succesiunea pentru ca eu locuiind in strainatate nu am avut timpul necesar.Sora mea locuieste in apartamentul respectiv,fiind somera eu i-am platit toate costurile (intretinere etc.)Cu toate astea si-a permis sä bage 3 persoane in apartament(prirteni,fara contract), care au fost trecute la intretinere si s-a ajuns in urma nr.de persoane ridicat la o suma de plata frumusica.In afara de acest comportament a inceput,in lipsa de bani,sa vanda bunuri din apartament cum ar fi caloriferele,asta fara acordul meu.Pt.neplata intretinerii dupa 3 luni va fi data in judecata de catre asociatia de locatari.Intrebarile mele ar fi 2-ua:
1.Are voie sora mea sa bage persoane straine in locuinta si sa vanda lucrurile din casa?(Cum pot actiona impotriva?)
2.In caz ca va fi data in judecata pentru neplata,am inteles ca si eu v-oi fi implicata,ca urmasa a mostenirii,sunt obligata sa preiau datoriile acesteia?Cum pot reactiona in aceasta situatie?
M-asi bucura enorm daca mi-ati putea da un mic sfat :((

Cu stima: Maria
Cel mai recent răspuns: ContSters139791 , utilizator 09:40, 18 Mai 2010
Buna ziua!
Mostenirea se accepta atat cu pasiv cat si cu activ, mai precis dvs si sora dvs preluati atat dreptul de proprietate cat si datoriiile succesiunii, respectiv datoriile defunctilor (daca existau la momentul decesului acestora).
Orice alte datorii ulterioare reprezinta datoriile dvs personale, sau ale surorii dvs, iar nu datoriile mostenirii.
Sora dvs are dreptul sa se foloseasca de apartament dupa bunul plac, dar cu obligatia de a nu stanjeni folosirea apartamentului si de catre ceilalti mostenitori, in speta dvs.
Cum dvs nu sunteti in tara, este de la sine inteles ca nu ati putut folosi apartamentul, iar pe cale de consecinta sora dvs nu v-a deranjat.
Bineinteles ca puteti sa ii puteti in vedere sa inceteze cu acest comportament, si sa evacueze persoanele tolerate pentru motivul ca nu sunteti de acord, dar si pentru ca se aduc stricaciuni apartamentului.
Orice datorie catre asociatia de proprietari va fi a sorei dvs intrucat numai ea locuieste in imobil, dar se poate ca asociataia sa va cheme in judecata pe amandoua, urmand ca reglarea datoriilor intre dvs si sora dvs sa se faca ulterior.
Sora dvs poate sa intraineze mobilierul din apartament, dar acest aspect nu are relevanta decat la un eventual proces de partaj, motivat de faptul ca toatele acele bunuri sunt cuprinse in masa succesorala, si 1/2 va apartin dvs.
Va sugerez sa incepeti un proces de partaj succesoral pentru impartirea bunurilor mostenite pentru a evita agravarea situatiei.
Av. Mihai Vaduva
Stimate D-le Vaduva,

Va multumesc nespus pentru raspunsul Dvs.ulterior.
Datorii de pe urma parintilor nu exista,ci numai cele facute de sora mea.
Chiar daca v-oi deschide procesul de impartire succesorala,bunurile aflate in locuinta si vandute de sora mea nu le mai pot recupera.
Cu stima.Maria
sa le luam pe rand sora dumneavoastra avea nevoie de acordul dumnaevoastra pentru a baga acele persaone in casa.
in privinta mostenirii se preiau atat active si pasive, daca nu vreti acest apartament puteti face in termen de 6 luni renuntare la mostenire, iar datoriile cad in sarcina dumneavoastra si a surorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi innaintea deschiderii succesiunei anicka anicka Buna ziua, Am o probema ceva mai delicata si anume: Sora mea si cu mine am mostenit de pe urma parintilor o locuinta.Succesiunea nu a fost deschisa inca ... (vezi toată discuția)
Succesiune credit ipotecar RazvanStanica RazvanStanica O zi buna tuturor celor ce citesc acest mesaj. Sora mea a decedat acum 10 zile si am impresia ca ne gasim intr-o situatie destul de complicata, asa ca as ... (vezi toată discuția)
Mostenire datorii de catre copii danescumihaela14 danescumihaela14 Buna ziua Cine mosteneste datoriile unui pensionar care plateste o datorie unei alte persoane prin popriere lunara din pensie? Pensionarul nu are bunuri ... (vezi toată discuția)