avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie minor

In urma unei relatii de concubinaj am un fiu in varsta de 4 ani , copilul este recunoscut de tatal sau . Tatal a plecat in Italia pe cand copilul avea 7 luni iar de atunci nu s-a mai intors si nu a manifestat nici un fel de interes sau ajutor financiar fata de el. Mentionez ca nu mi-am schimbat domiciliul si nici nu l-am impiedicat sa isi vada copilul .
In prezent sunt casatorita , nu am un loc de munca legal ...nu am avut niciodata , lucrez " la negru" ca make-up artist si nici sotul meu nu are carte de munca , el se ocupa cu tranzactii auto . Avem o situatia financiara buna, am un ap de 4 camere propietate personala iar copilul merge la o gradinita particulara .

In aceste conditii as dorii sa stiu daca pot obtine cutodia totala a copilului impreuna cu dreptul de calatorie si daca este un proces de lunga durata sau se poate simplifica .

Nu am adresa fostului meu concubin si nu m-ar deranja ca procesul sa se judece in lipsa lui , fiul meu nu cunoaste alt tata decat pe sotul meu cu care are o relatie exceptionala , acesta din urma ( sotul meu) doreste sa-l adopte si sa-i poarte numele , exista vreo portita care ar face acest lucru posibil?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:37, 18 Mai 2010
In primul rand promovati pe rolul instantei o actiune de incredintare minor si avand in vedere cele relatate de dvs. aveti sanse foarte mari sa va fie incredintat minorul.Probe necesare:inscrisuri, interogatoriul paratului, martori, ancheta sociala.
Procesul de incredintare nu este un proces durata, fiind insa importanta sa aveti indeplinita procedura de citare cu paratul pentru a putea propune probe si ale administra.Odata ce veti avea o hotarare definitiva si irevocabila de incredintare a minorului veti putea calatori cu acesta fara acordul fostului concubin.
Apoi, daca actualul dvs. sot doreste sa-l adopte pe fiul dvs. si sa-i poarte numele nu va fi nici o problema.
Ultima modificare: Luni, 17 Mai 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Va multumesc pt. raspuns , intentionez sa deschid procesul de custodie si sper sa am toate sansele de reusita , dar daca cum v-am spus nu am adresa fostului ...ce fac in situatia asta ? el este in italia si nu stiu ce statut are acolo si nici macar nu mai stiu exact adresa care o avea in buletin pe vremea cand locuia in romania .

Apoi spuneti ca daca obtin custodia toatala a copilului iar actualul meu sot vrea sa-l adopte si sa-i poarte numele chiar daca copilul a fost recunoscut si ii poarta numele fostului meu concubin , nu va fi nici o problema? Asta ar fi minunat !! eu intelesesem ca este o procedura dificila ce implica decaderea din drepturi a tatalui actual sau acordul acestuia .

Va multumesc
pt. adoptia minorului de catre actualul dvs. partener de viata, este necesar acordul in scris al tatalui biologic al minorului .
decaderea sa din drepturile parintesti nu opereaza in acest caz.

dar initial trebuie investita instanta de jduecata cu acea actiune de incredintare a minorului .
sanse aveti !!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rog sfat janina drula janina drula Dintr-o relatie de concubinaj a rezultat un minor acum in varsta de 18 ani.. In momentul de fata copilul poarta numele mamei (va fac precizarea ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Minori- stabilire in strainatate nicolettanicole nicolettanicole buna seara...as dorii sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Sunt divortata de un an si fiul meu in varsta de 2 ani a ramas in cresterea mea, la divort ... (vezi toată discuția)
Punerea sub interdictie judecatoreasca a tatalui marilyn31 marilyn31 In urma cu 2 ani, fiul meu in varsta de 12 ani, pe atunci in cutodia tatalui, a fost batut la domiciliul sau de varul tatalui, persoana bolnava psihic, care ... (vezi toată discuția)