In urma unei relatii de concubinaj am un fiu in varsta de 4 ani , copilul este recunoscut de tatal sau . Tatal a plecat in Italia pe cand copilul avea 7 luni iar de atunci nu s-a mai intors si nu a manifestat nici un fel de interes sau ajutor financiar fata de el. Mentionez ca nu mi-am schimbat domiciliul si nici nu l-am impiedicat sa isi vada copilul .
In prezent sunt casatorita , nu am un loc de munca legal ...nu am avut niciodata , lucrez " la negru" ca make-up artist si nici sotul meu nu are carte de munca , el se ocupa cu tranzactii auto . Avem o situatia financiara buna, am un ap de 4 camere propietate personala iar copilul merge la o gradinita particulara .
In aceste conditii as dorii sa stiu daca pot obtine cutodia totala a copilului impreuna cu dreptul de calatorie si daca este un proces de lunga durata sau se poate simplifica .
Nu am adresa fostului meu concubin si nu m-ar deranja ca procesul sa se judece in lipsa lui , fiul meu nu cunoaste alt tata decat pe sotul meu cu care are o relatie exceptionala , acesta din urma ( sotul meu) doreste sa-l adopte si sa-i poarte numele , exista vreo portita care ar face acest lucru posibil?
In primul rand promovati pe rolul instantei o actiune de incredintare minor si avand in vedere cele relatate de dvs. aveti sanse foarte mari sa va fie incredintat minorul.Probe necesare:inscrisuri, interogatoriul paratului, martori, ancheta sociala.
Procesul de incredintare nu este un proces durata, fiind insa importanta sa aveti indeplinita procedura de citare cu paratul pentru a putea propune probe si ale administra.Odata ce veti avea o hotarare definitiva si irevocabila de incredintare a minorului veti putea calatori cu acesta fara acordul fostului concubin.
Apoi, daca actualul dvs. sot doreste sa-l adopte pe fiul dvs. si sa-i poarte numele nu va fi nici o problema.
Va multumesc pt. raspuns , intentionez sa deschid procesul de custodie si sper sa am toate sansele de reusita , dar daca cum v-am spus nu am adresa fostului ...ce fac in situatia asta ? el este in italia si nu stiu ce statut are acolo si nici macar nu mai stiu exact adresa care o avea in buletin pe vremea cand locuia in romania .
Apoi spuneti ca daca obtin custodia toatala a copilului iar actualul meu sot vrea sa-l adopte si sa-i poarte numele chiar daca copilul a fost recunoscut si ii poarta numele fostului meu concubin , nu va fi nici o problema? Asta ar fi minunat !! eu intelesesem ca este o procedura dificila ce implica decaderea din drepturi a tatalui actual sau acordul acestuia .
pt. adoptia minorului de catre actualul dvs. partener de viata, este necesar acordul in scris al tatalui biologic al minorului .
decaderea sa din drepturile parintesti nu opereaza in acest caz.
dar initial trebuie investita instanta de jduecata cu acea actiune de incredintare a minorului .
sanse aveti !!
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Rog sfat
janina drula
Dintr-o relatie de concubinaj a rezultat un minor acum in varsta de 18 ani..
In momentul de fata copilul poarta numele mamei (va fac precizarea ca aceasta ... (vezi toată discuția)