avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... O institutie publica plãteºte taxã de timbru pentru ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

O institutie publica plãteºte taxã de timbru pentru învestire dacã este scutita de plata taxei de timbru?

Sunt consilier juridic la o instituţie publică şi suntem scutiţi de plata taxei de timbru în baza art. 26, alin. 2 din Ordinul 760/1999 pentru cererile şi căile de atac care au ca obiect venituri publice ce se fac venit la bugetul local.
Intrebarea este: Trebuie să plătim taxă de timbru pentru învestire dacă suntem scutoţi pentru ceererea principală? Chestiunea este că într-o vreme, prin 2004 - 2005 nu plăteam învestirea, ulterior am intrat în concediu de creştere a copilului şi când m-am întors prin 2008 la sfârşit am aflat că lucrurile s-au schimbat....
Dacă trebuie plătită, în ce bază? ªi dacă nu, ce pot invoca?
ªi uite aşa, s-au făcut 3 întrebări.....:">
Cel mai recent răspuns: Niana , utilizator 12:55, 20 Mai 2010
In legea taxelor de timbru, in art 15 alin 1 lit p este mentionat faptul ca "sunt scutite de plata taxelor de judiciare de timbru orice alte (..) cereri pentru care se prevad, prin legi speciale, scutiri de taxa judiciara de timbru".
Cu toate astea, sunt nenumarate situatiile in care la nivelul instantelor de judecata se stabileste o adevarata practica prin care se adauga la lege, mai ales in ceea ce priveste timbrajul diverselor cereri; drept pentru care, va sfatuiesc sa invocati acest temei de drept odata cu depunerea cererii de investire cu formula executorie, urmand ca, in ipoteza in care instanta nu imbratiseaza acceasi interpretare a legii, sa primiti o eventuala justitifcare chiar de la instanta si nu de la personalul conex.
Mulţumesc pentru răspuns, dar cred că nu am înţeles prea bine. La ce mă ajută că invoc art. 15? Ei ştiu că nu suntem plătitori de taxă de timbru şi totuşi ne cer să timbrăm învestirea.....chestia este că pe niciunde nu se precizează nimic în legătură cu taxa de timbru pentru această cerere, ca lucrurile s[ fie clare. Eu una, sunt convinsă că nu e legal să o plătim; adică, dacă nu timbrez cererea principală de ce aş timbra cererea fără de care nu pot executa hotărârea???? Consider că în felul acesta se limitează efectele hotărârii pe care nu o voi putea executa şi astfel neplata unei taxe de timbru împiedică o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă să-şi producă efectele
In momentul in care introduceti cererea de investire cu formula executorie faceti mentiunea ca, in temeiul art 15 lit p din Legea 147/1996 in referire la art 3 lit l (care stabileste taxa de 4 lei ref la investirea cu formula executorie a hotararilor judecatoresti), considerati ca institutia pe care o reprezentati este scutita de la plata taxei de 4 lei. Puteti completa cu referirile la consecinta impunerii unei astfel de taxe - respectiv Consider că în felul acesta se limitează efectele hotărârii pe care nu o voi putea executa şi astfel neplata unei taxe de timbru împiedică o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă să-şi producă efectele
Mulţumesc foarte mult. Am să vă urmez sfatul şi sper să se rezolve.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire taxa timbru - proces daune morale accident circulatie arhip gabriel bebe arhip gabriel bebe Buna ziua, Copilul meu a fost victima unui accident de circulatie ,a fost lovita de un autovehicul care nu avea asigurare RCA.Conducatorul acestuia -om ... (vezi toată discuția)
Investire sentinta MihaDrag MihaDrag buna seara .Am si eu o intrebare legata de sentinta data de tribunal care trebuie investita daca ma exprim corect in definitiva si irevocabila .Suntem o ... (vezi toată discuția)
solutie in executare dansorin dansorin buna ziua,ce trebuie sa fac sa pun in aplicare o solutie definitiva,am luat timbre,am platit taxa financiara,am inteles ca trebuie sa fac doua cereri sa le ... (vezi toată discuția)