Sotul face imprumuturi de la o banca pentru achizitie bunuri casnice. Familia crede ca a achitat din salar. Dar acesta s- a imprumutat de la banca si timp de 3 ani nu a platit nici o rata. Tot in anul respectiv acesta face un imprumut de la o alta banca fara cunostinta familiei mai ales a sotiei si tot asa 3 ani nu a platit nimic. Acum in 2010 toate bancile au inceput sa dea telefoane si sa trimita hartii de recuperare a banilor in conditiile in care acestea nu au trimis in anii anteriori nici o hartie de instiintare. Daca sotia nu stia de nici un imprumut, aceasta raspunde pentru datoriile sotului? Daca se demonstreaza ca banii din cel de al doilea imprumut nu au intrat in casa ea mai raspunde? Aceasta a aflat de datorii pe parcursul pronuntarii divortului, poate aceasta sa demonstreze ca nu a vazut nici un ban, ca nu s-au folosit pentru casa si sa nu fie ea trasa la raspundere. Mentionez ca imprumuturile s-au facut pe perioada cand erau casatoriti?????
Nimeni nu poate fi executat silit pentru datoriile altei persoane decat daca a garantat.
bunurile comune pot fi scoase la licitatie si vandute pentru indestularea creditorilor sotului debitor, sotiei revenindu-i cota de 5o % din c/val vanzarii.
urmariti si aceste texte legale, din codul familiei:
Art. 32
Sotii raspund cu bunurile comune pentru:
a) cheltuielile facute cu administrarea oricaruia dintre bunurile lor comune;
b) obligatiile ce au contractat impreuna;
c) obligatiile contractate de fiecare dintre soti pentru implinirea nevoilor obisnuite ale casniciei;
d) repararea prejudiciului cauzat prin insusirea de catre unul dintre soti a unor bunuri proprietate socialista, daca prin aceasta au sporit bunurile comune ale sotilor.
Art. 33
Bunurile comune nu pot fi urmarite de creditorii personali ai unuia dintre soti.
Cu toate acestea, dupa urmarirea bunurilor proprii ale sotului debitor, creditorul sau personal poate cere impartirea bunurilor comune, insa numai in masura necesara pentru acoperirea creantei sale.
In acest din urma caz, bunurile atribuite prin impartire fiecarui sot devin proprii.
Art. 34
Creditorii comuni vor putea urmari si bunurile proprii ale sotilor, insa numai dupa urmarirea bunurilor comune.
observatie: notiunea de proprietate socialista devine proprietate publica sau privata.
Va multumesc tare mult pentru raspunsuri.
Daca se poate puteti sa-mi mai raspundeti si la urmatoarea intrebare - daca bunurile comune nu sunt prea multe dar datoria este mare, se poate pune poprire pe salarul fostei sotii intrucat datoriile au fost facute pe timpul casatoriei????
Executare silita
Bianka-Dory
Sotul meu a facut un imprumut la [editat] pe care nu l-a mai putut platii.acest imprumut a fost preluat de o firma de recuperatori care acum vor,prin hotarare ... (vezi toată discuția)