Buna seara!
A intalnit cineva cazuri de partajare a obligatiilor contractate de soti in timpul casatoriei?
Dupa divort, sotia a deschis o actiune de partaj judiciar prin care solicita partajarea crediteor contractate pe timpul casatoriei la diverse banci. Personal, consider ca astfel de obligati nu pot face obiectul partajului, actiunea fiind inadmisibila. Mai mult decat atat, contractul de credit este legea partilor si cred ca instanta nu poate modifica clauzele unui contract legal incheiat. De altfel, solidaritatea imprumutatilor nu isi are izvorul in raporturile de casatorie.
Atat drepturile, cat si obligatiile sotilor sunt comune. Expresia "la bine si la greu" isi gaseste aplicabilitate practica si aici...:)
Insa, in procesul de partaj dupa divort se partajeaza bunurile dobandite in perioada casatoriei de catre cei doi soti. NU cred ca s-a solicitat partajarea creditelor, ci a bunurilor obtinute prin contractarea unor credite comune.
Se poate stabili, in cadrul partajului, ca unuia dintre soti sa-i ramana bunul, urmand ca acesta sa continue achitarea ratelor.
Solidaritatea imprumutatilor, tocmai ca isi are izvorul in raporturile de casatorie, sotii fiind proprietari devalmasi ai bunurilor dobandite in perioada casatoriei. (exceptiile sunt de stricta interpreare...)
Tocmai de aceea, in caz de neplata, banca poate urmari veniturile oricaruia dintre soti.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri. In cazul la care ma refer eu, este strict vorba despre impartirea creditelor. Este singurul obiect al partajului, nici vorba de bunuri achizitionate cu aceste credite, pt. ca sotii nici nu au bunuri imobile. Ar fi putut fi vorba cel mult de bunuri mobile, dar nu.
De aceea mi se pare atat de ciudata o astfel de actiune. Mai ales ca, la unul din credite sotia este imprumutat, iar sotul fidejusor. Deci este vorba de 2 contracte incheiate de cei doi soti, care ar trebui sa-si produca efectele indiferent de raporturile de casatorie. Indivizibilitatea obligatiei a fost asumata prin contracte legal incheiate si consimtite de fiecare in parte. Asaca nu vad cum ar putea instanta sa intervina in"legea partilor" si sa o desfiinteze. Contractele astfel incheiate cu banca, ma gandesc ca nu arputea fi modificate decat cu acordul partilor care le-au incheiat. Nu are logica?
Art. 673^1 din Codul de procedura civila
Judecarea oricarei cereri de imparteala privind bunuri asupra carora partile au un drept de proprietate comuna se face cu procedura prevazuta in capitolul de fata, in afara cazurilor in care legea stabileste o alta procedura.
Art. 32 Codul familiei Sotii raspund cu bunurile comune pentru:
a) cheltuielile facute cu administrarea oricaruia dintre bunurile lor comune;
b) obligatiile ce au contractat impreuna;
c) obligatiile contractate de fiecare dintre soti pentru implinirea nevoilor obisnuite ale casniciei;
d) repararea prejudiciului cauzat prin insusirea de catre unul dintre soti a unor bunuri proprietate publica, daca prin aceasta au sporit bunurile comune ale sotilor.
Art. 33 Codul familiei Bunurile comune nu pot fi urmarite de creditorii personali ai unuia dintre soti.
Cu toate acestea, dupa urmarirea bunurilor proprii ale sotului debitor, creditorul sau personal poate cere impartirea bunurilor comune, insa numai in masura necesara pentru acoperirea creantei sale.
In acest din urma caz, bunurile atribuite prin impartire fiecarui sot devin proprii.
NU suntem in prezenta partajului succesoral! Cand se discuta despre activ si pasiv succesoral!
Pasiv-partaj
f_karoly
in cazul in care sotii iau credit de la banca in scopul cumpararii unor autoturisme, terenul, si trebuie sa plateasca ratele creditului luat desigur cu dobanda ... (vezi toată discuția)