avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pasiv-partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pasiv-partaj

in cazul in care sotii iau credit de la banca in scopul cumpararii unor autoturisme, terenul, si trebuie sa plateasca ratele creditului luat desigur cu dobanda aferenta. cu ocazia introducerii cererii de divort se cere ca aceste rate sa fie platite nu numai de catre unul dintre soti ci sa fie divizat in doua. intrebarea ar fi ce intra in pasivul succesoral comun?
Toate bunurile comune pe care cei doi soti le-au dobandit in timpul casatoriei prin credit bancar!!!
Creditul contractat.
creditul din momentul contractarii sau ratele ramase a fi platite dupa desfacerea casatoriei?
Trebuie sa stiti ca doar promovarea actiunii de divort nu rezolva automat si partajarea bunurilor comune.Este necesar sa solicitati si partajul.In situatia aceasta nu puteti vorbi de pasiv succesoral, in nici un caz.
Pe langa bunuri comune, sotii acumuleaza si datorii comune (eventual) care vor fi impartite depinde acum si de intelegerea sotilor.
In primul rand introducerea actiunii de divort nu rezolva si partajarea bunurilor comune.
2. In aceasta speta nu poate fi vorba de un pasiv succesoral comun, avand in vedere ca amandoi sunteti in viata.
Este vorba de stabilirea activului si pasivului patrimonial.
Odata cu actiunea de divort sau separat se poate introduce si actiune de partaj bunuri comune.
Bunurile comune sunt acele bunuri dobandite in timpul casatoriei .
Am inteles ca o parte din imprumuturile contractate in comun, au fost restituite in comun, altele fiind restituite de unul sau de celalalt dintre soti, dupa despartirea in fapt.
Imprumuturile restituite dupa despartirea in fapt, dar inainte de desfacerea casatoriei, urmeaza a fi examinata ca fiind facute in cadrul comunitatii de bunuri, gradul diferit de participare la lichidarea sau reducerea pasivului avand sa reflecte, corespunzator, in cota cuvenita fiecaruia.La fel se procedeaza si in eventualitatea restituirii imprumutului, ulterior divortului, dar , privit in afara patrimoniului comunitar, cu posibilitatea unor compensari , cu sulte, rezultand din imparteala bunurilor comune.
av.Werbic Stefania

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot sa ies de pe un contract de prima casa! bogdanc1983 bogdanc1983 Buna ziua! In urma cu 3 ani am achizitionat un apartament prin programul prima casa impreuna cu sotia mea ( eu titular iar ea codebitor )! Ulterior am ... (vezi toată discuția)
Divort Simona RR Simona RR Buna ziua, Am urmatoarea problema. Intentionez sa depun actele de divort. In timpul casatoriei am cumparat impreuna cu sotul un apartament prin programul ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez si nu stiu cum sa fac si ce pot sa pierd lavi_marcos lavi_marcos in data de 28.10.2008 am 2 ani de casatorie. sunt la prima casatorie si nu ma mai inteleg cu sotul meu. de 2 luni ma uramareste non-stop, imi verifica toate ... (vezi toată discuția)