in data de 28.10.2008 am 2 ani de casatorie. sunt la prima casatorie si nu ma mai inteleg cu sotul meu. de 2 luni ma uramareste non-stop, imi verifica toate apelurile, toate e-mail-urile practic ma banuieste de ceva cu toate ca eu nu am facut nimic. nu-i mai suport crizele de gelozie si vreau sa termin cu el. nu stiu ce trebuie sa fac si ce uramari ar putea sa aiba un divort. nu avem copii, locuim in casa tatalui meu, eu am o masina cumparata pe numele de fata dinainte de casatorie, iar mobila ce o avem este cumparata in rate, o parte cu rata pe numele meu, iar cealalta parte cu rata pe numele socrului meu(tatal lui). vreau sa stiu daca dupa acesti aproape 2 ani el ar putea sa-mi ceara ceva din bunurile pe care le folosim? si daca da ce anume. are vre-un drept sa ceara sa impartim si masina? sau doar mobila si ce am luat in rate? trebuie sa precizez ca rata care e pe numele meu e pe 2 ani si o platesc de aprox. 4 luni, iar cea care e pe numele socrului meu e pe 5 ani si am pletit pana acum aproape 2 ani (ar mai fi trei). daca are drepul sa ceara ceva, cum as putea sa fac sa ramana la mine tot? as fi dispusa sa platesc eu in continuare toate ratele daca se poate si sa ramana la mine tot, ar trebui sa ii dau o anumita suma de bani, banuiesc ca se ia in calcul ca in acest timp am platit ratele impreuna? desi . . . s-au platit doar din salariul meu . . .in fine va rog tare mult pe cei care sunteti in masura sa-mi dati sfaturi utile sa-mi spuneti parerea d-voastra, imi doresc tare mult sa am idee ce fac inainte sa i-au o decizie gresita. VA MULTUMESC ANTICIPAT !
Bunurile dobandite de catre soti , in timpul casatoriei , sunt bunuri comune ale celor doi soti , bunuri proprietate comuna in devalmasie.
Orice conventie contrara , derogatorie , este nula .
Astfel , masina dobandita de dvs dinaintea casatoriei este bun propriu al dvs , nu va intra in masa bunurilor comune partajabile.
N-are nici un drept asupra masinii dvs , daca a fost dobandita inaintea casatoriei.
Ar avea un drept asupra mobilei cumparate in rate , pe numele dvs .
Partajarea bunurilor comune se face fie pe cale amiabila , cand exista acordul celor doi soti cu privire la imparteala , fie pe cale judiciare , cand exista divergente.
Ati putea cere sa ramana la dvs bunurilor , cu obligatia de a -i plati sotului o suma de bani , proportionala cu dreptul sau de proprietate asupra bunurilor.
Se poate face dovada in instanta ca dvs ati avut o contributie materiala mai mare in achizionarea bunului comun , prin inscrisuri , astfel incat sa va ramana o cota parte mai mare din dr de proprietate...
Actiunea in partaj este una imprescriptibila , se poate introduce oricand, la judecatorie din raza teritoriala unde domicileaza paratul .
Luati legatura cu un avocat pt indrumari in acest sens , altfel puteti pierde drepturi...
Succes
de divortat, sa divorteaza destul de simplu daca nu aveti copii minori...chiar daca sotul nu e de acord cu despartirea.
se vor imparti numai bunurile dobandite in timpul casatoriei.
ca regula, celui care i se atribuie un bun luat prin credit, acela va prelua si creditul.
daca aveti de facut un astfel de partaj cu bunuri luate cu credite, ar fi bine sa apelati la un avocat.
Puteti folosi procedura divortului prin mediere.Este mai rapida,eficienta si veti beneficia de costuri minime si de confidentialitate.Sedintele nu sant publice .Dvs si sotul veti stabilii toate conditiile divortului,ajutati de catre mediator.
Pe net puteti gasi un mediator pe care puteti sa il contactati si va va spune in amanunt despre aceasta procedura,dand cautare dupa,,mediator,medierea,birou mediator"
In ceea ce priveste divortul,in cazul in care sotul este de acord sunt aplicabile in cauza disp. art.38,alin.2 din Codul familiei privind desfacerea casatoriei prin divort.In acest caz tb. sa introduceti o actiune pentru divort fara copii la Judecatoria orasului unde domiciliati,achitand totodata o taxa judiciara de timbru la trezorerie de 40 ron + timbru judiciar de 0,5 ron.
Din ceea ce ati scris ma indoiesc insa ca sotul va fi de acord, sens incare va trebui administrata proba cu martori pentru a dovedi ca relatiile dintre parti sunt grav si iremediabil destramate.
In ceea ce priveste partajul, acesta se poate face o data cu divortul,in cazul in care se incheie o tranzactie,taxa judiciara de timbru fiind de 19 ron ,iar timbru judiciar de 0,3 ron.
In cazul in care nu se poate incheia tranzactie,se face actiune separata de partaj bunuri comune,dar dupa ce hotararea de divort a ramas definitiva si irevocabila,iar pentru aceasta actiune ar trebui sa apelati la un avocat,dat fiind faptul ca exista bunuri dobandite inainte de casatorie,care sunt bunuri proprii,cat si bunuri dobandite in timpul casatoriei,cu plata in rate,care sunt bunuri comune.
In speranta ca v-am putut fi de ajutor,
av.Oana Tirnovan
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Divort
Julia24
Buna ziua.
In cazul unui divort, cum se face partajul? Eu sunt casatorita de un an si jum. Eu doresc sa divortez pentru ca nu mai functioneaza deloc... Avem ... (vezi toată discuția)
Taxa divort
sally_daisy
Buna ziua,
1. As dori sa stiu ce taxe trebuie platite pentru a deschide o actiune de divort si unde anume (eventual in ce cont).
2. Sotul meu nu este de ... (vezi toată discuția)