am si eu o dilema: s-a evaluat chiria unui imobil pentru lipsa de expertiza pana la sfarsitul lui 2009 dar intre timp mai avem putin si suntem la jumatatea anului plus ca partea adversa tot vrea sa o lalaie la nesfarsit si cere reexpertize, noi expertize, consilieri..etc. etc. - mie una mi-ar conveni sa o lalaim cel putin primesc bani ca nu stau in imobil - dar...daca expertul a calculat suma doar pana la sfarsitul lui 2009 cu restul lunilor..poate chiar anilor? mai ales ca fiind prima instanta nu se va termina tot procesul asa repede. deci cum si cine mai calculeaza celelalte luni plus lunile cand va urma apelul..plus celelalte din recurs?
In incheierea de sedinta ce vizeaza aceasta cerinta scrie: sa se calculeze valoarea chiriei imobilului din data X pana in prezent, dar dupa cum v-am spus deja vor mai trece o gramada de luni pana sa intru in posesia imobilului deci...
Exista doua variante una mai putin plauzibila ca instanta sa calculeze in continuare si alta realizabila prin solicitarea expertului desementa efectuarea unui supliment de expertiza cu aducerea calcului la zi
Buna ziua!
Problema dvs se rezolva in modul urmator:
- in cuprinsul raportului de expertiza, probabil ca s-a mentionat o valoarea totala a contravalorii lipsei de folosinta a imobilului.
- trebuie sa stabiliti care ar fi contravaloarea lipsei de folosinta pentru fiecare luna, posibil prin impartirea sumei totale stabilite de expert la numarul de luni.
Pentru ultimul termen de judecata, respectiv termenul la care se vor pune concluzii si la care instanta va ramane in pronuntare, inainte de concluzii, dvs trebuie sa depuneti o cerere precizatoare a cererii de chemare in judecata prin care sa solicitati obligarea paratului la plata sumei stabilite de dvs (c/val x nr de luni) reprezentand lipsa de folosinta pe perioada de la .... si pana la ......
Nu uitati ca trebuie achitata si o taxa de timbru si un timbru judicia, ambele calculate la cuantumul total al sumei solicitate de dvs.
Instanta de judecata va trebui sa se pronunte pe cererea de chemare in judecata precizata de dvs si sa-l oblige pe parat la plata sumei totale.
In ceea ce priveste un eventual apel sau recurs, pentru perioada ce se va scurge intre data pronuntarii sentintei civile de catre instanta de fond si data judecarii recursului, din pacate va trebui sa solicitati pe calea unei alte actiuni, obligarea paratului la plata contravalorii lipsei de folosinta.
Temeiul este ca in apel sau in recurs nu se mai poate schimba obiectul cererii de chemare in judecata (art 294 c proc civ.).
va multumesc tare mult.
da aveti dreptate expertul a precizat suma totala dar si esalonat pe luna, adica as sti cum sa fac calculul pana va ramane in pronuntare dar se poate? ca sa-l mai rechem pe d-ul expert nu se mai poate, dansul a apreciat cam cat ar fi pe luna doar ca expertiza facandu-se prin decembrie s-a apreciat numai pana in acea luna suma chiriei eu gandindu-ma ce se intampla cu celelalte luni. deci se poate cere la ultimul termen sa se recalculeze de catre instanta sau de noi personal? deja acest obiectiv este si a fost si acceptat de catre instanta, nelamurirea mea consta in faptul acesta de aducere si adunare in calcul si a lunilor pana cand voi intra efectiv in posesie. dar putem cere sa calculeze d-ul executor in momentul respectiv?
Asa cum am aratat in mesajul anterior, DVS trebuie sa faceti acest calcul si sa il transpuneti in cererea precizatoare de care vorbeam in acelasi mesaj.
Executorul judecatoresc, pentru ca ati adus vorba, poate sa actualizeze suma datorata conform indicelui de inflatie, dar numai de la data ramanerii definitive a sentintei si pana la incheierea executarii silite.