avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expertiza judiciara versus lucrare cadastru
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expertiza judiciara versus lucrare cadastru

Buna ziua! Am si eu o intrebare: lucrarea de cadastru( schita de amplasament) are mai putina importanta decat expertiza judiciara ( facuta la cererea instantei si in urma masuratorii facute cu ruleta, expertul gaseste o sup. de aprox.11 mp in plus)?
Este corect ca instanta sa aiba in vedere doar masuratoarea efectuata de catre expert?Nu sunt partile prejudiciate fiindca detin numai virtual o sup. de teren?
Cel mai recent răspuns: frexalina , utilizator 14:16, 19 Mai 2010
Lucrarea de cadastru este o proba extrajudiciara.
Expertiza intocmita in dosar este o proba judiciara,
adminsitrata direct in fata instantei de judecata, air
aceasta expertiza a verificat si avut in vedere (sau trebuia)
tocmai acea schita cadastrala.
Expertiza extrajudiciara a fost realizata in baza documentelor intocmite de OCPI
frexalina a scris:
lucrarea de cadastru (schita de amplasament) are mai putina importanta decat expertiza judiciara ( facuta la cererea instantei si in urma masuratorii facute cu ruleta, expertul gaseste o sup. de aprox.11 mp in plus)?
Este corect ca instanta sa aiba in vedere doar masuratoarea efectuata de catre expert?Nu sunt partile prejudiciate fiindca detin numai virtual o sup. de teren?

Buna ziua,
Daca lucrarea de cadastru a fost admisa de catre instanta ca o proba pertinenta, concludenta si folositoare cauzei iar raportul de expertiza a fost omologat de catre aceiasi instanta, atunci ambele inscrisuri au egala valoare ca probe, urmand ca instanta sa judece in deplina libertatea asupra lor.
Multumesc pentru raspunsuri.
Ceea ce nu am aratat pana acum: este vorba de un partaj; s-a efectuat o prima expertiza si expertul a stabilit aceeasi suprafata ( 420 mp) ca si schita de care vorbeam.Ulterior, la obiectiunile partii adverse (obiectiunile se refera strict la casa de locuit ca ar fi comod partajabila) instanta dispune numirea unui nou expert si prin urmare s efectueaza o noua expertiza, gasindu-se sup. de 430.91.
Instanta a luat in considerare sup. de 430.91 mp s- a procedat la partajare.
Prin urmare nu exista o sup. de teren detinuta doar in mod virtual?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocat Leordeanu Leordeanu Am imputernicit un avocat sa ma reprezinte in partajul unui teren .S-a dat dupa recurs decizie definitiva .Observ acum ca pe schita intocmita de expert ... (vezi toată discuția)
Expertiza extrajudiciara ContSters315143 ContSters315143 Daca refuz o expertiza tehnica extrajudiciara, pentru ca nu mi se pare subiectiva, pot fi totusi de acord cu propunerea expertului (care a facut-o) in ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara topografica Iondalea Iondalea Sunt parat intr-un dosar de granituire si as dori sa mi spuneti daca as putea depune o expertiza judiciara topografica pe cheltuiala mea, deoarece expertul ... (vezi toată discuția)