La firma la care sunt angajat, s-a stabilit ca fiecare angajat sa-si ia concediul de odihna intr-o anume perioada. In perioada respectiva, eu vin la munca cu toate ca in acte sunt trecut ca fiind in concediu, si primesc si banii cuveniti pe concediu pe tot anul. Zilele libere se iau, in functie de necesitati, ca zile de recuperare.
Intrebarea mea este: Am luat acel concediu in acte, am primit si banii pe concediu, dar nu am luat nici o zi de concediu. Ce se intampla daca plec de la firma respectiva?
Am inteles ca ar trebui sa returnez banii de concediu pe perioada pe care nu mai sunt angajat la acea firma - ceea ce mi se pare corect, dar nu mi se mai recunoaste dreptul la zilele libere neefectuate - ceea ce mi se pare foarte incorect.
Poate cineva sa ma lamureasca, va rog?
Va multumesc.
Legea nu prevede posibilitatea ca angajatul sa figureze in CO dar, de fapt, sa lucreze. Daca persoana este este chemata din concediu, se fac si documente in acest sens.
Societatea de la care plecati nu are posibilitatea sa va recunoasca zilele libere despre care vorbiti pentru ca nu le are "contabilizate" nicaieri (nici ca si ore suplimentare, nici zile lucrate din libere legale....). In documentele oficiale ale societatii figurati cu CO efectuat; cum ar putea sa recunoasca acum ca statele de plata erau completate intr-un fel iar realitatea de la locul de munca era alta?
Daca ati luat tot concediul de odihna si ati primit intreaga indemnizatie de CO, atunci veti returna inapoi numai indemnizatia aferenta zilelelor de CO efectuate in plus .
De exemplu, potrivit c.i.m. aveti dreptul la 21 de zile lucratoare pe an de CO, iar indemnizatia aferenta acestor zile este de 630 lei.
Dvs ati efectuat toate zilele si ati primit indemnizatia respectiva. Daca va decideti sa plecati la data de 01.11.2010, atunci veti returna indemnizatia aferenta zilelor de CO pentru luna noiembrie si decembrie perioada in care nu ati lucrat (adica 630/21 = 30 lei/zi , iar pentru lunile respective CO aferent este de 3,5 zile ...asadar veti returna inapoi 105 lei)
Programarea salariatilor in vederea efectuarii concediului legal de odihna in functie de un anumit grafic, are ca ratiune:
-permite exercitarea acestui drept, fara a se crea perturbari in desfasurarea obiectului de activitate al firmei
-repartizarea efortului financiar al angajatorului( cheltuiala)
-asigurarea disponibilului necesar ( partea de flux de trezorerie-numerar ) acordarii drepturilor suplimentare de natura salariala ocazionate de plecarea acestora in vacanta, acordarea de sume cuvenite ca avans concediu de odihna, alte eventuale drepturi cuvenite salariatilor conform contactelor de munca, individuale-colective, acolo unde este cazul.
Zilele de concediu corespund timpului efectiv lucrat, prin urmare, la plecarea din unitate, se restituie angajatorului eventuale drepturi incasate anticipat, deoarece acestea devin necuvenite prin plecarea inainte de sfaritul anului.
Exista posibilitatea rechemarii din concediul de odihna, efectuata in scris de catre conducerea firmei, ceea ce ar atesta faptul ca perioada de concediu nu a fost efectuata sau a fost intrerupta din anumite motive.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Domnule Freelis, am inteles ca trebuie sa returnez acei bani. Insa, pentru zilele de concediu neefectuate pentru care returnez banii, nu primesc nimic in schimb? Pot cere de la Resurse Umane (sau de unde trebuie) o foaie in care sa se specifice ca mai am de efectuat acele 3,5 zile, sau dau si banii inapoi si nu am nici dreptul la concediu?