avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Expertiza judiciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Expertiza judiciara

Am fost convocata spre a lua parte la o expertiza judiciara privind o locuinta(intr-un partaj succesoral),eu avand calitate de parat,evaluarea s-a efectuat doar in prezenta reclamantei si a expertului.La aceasta EXPERTIZA nu am luat parte eu si cel de-al doilea "parat"(noi fiind mostenitori si urmand ca in baza sumei la care a ajuns evaluarea,eu si celalalt parat,sa primim din partea reclamantei cote-parte,astfel despagubindu-ne,imobilul urmand a ramane in posesia reclamantei,care de altfel a folosit acest imobil in decursul a 4 ani in interese personale,dandu-l in chirie,si de altfel a depun la dosar chitante privind taxe si impozite pe care le-a platit dansa,precum si chitante de la asociatia de locatari si enel,sume exorbitante de altfel,ea a precizat in decursul procesului ca locuinta nu a fost folosita de nimeni,fiind inchisa incepand cu perioada dupa decesul proprietarului si pana in prezent.Reclamanta doreste insa sa o despagubim in privinta acestor cheltuieli(taxe,impozite,plati la asociatie si enel),asupra primelor doua categorii(taxe,impozite)sunt de acord,insa daca precizeaza ca nu a locuit nimeni in apartament cum se explica platile lunare de minim 200lei la Asociatia de locatari si as dori sa aflu cum pot dovedi ca dansa a obtinut foloase materiale de pe urma apartamentului.
Dansa mai pretinde si cheltuielile de inmormantare,dar dupa cum stiu,asigurarile sociale ofera un ajutor de 1000lei pentru inmormantare(cel putin in anul 2006 cand a avut loc decesul ,se acordau).
De altfel doresc sa nu se ia in considerare expertiza judiciara efectuata in lipsa mea,subliniez ca la expertiza a luat parte doar reclamanta si expertul,acesta din urma inmanandu-i personal reclamantei lucrarea de expertiza,si nu asa cum prevedea legea sa fie depusa la dosar.
Precizez ca la a doua infatisare la proces,inaintea efectuarii expertizei judiciare, am dorit ca rezolvam problema pe cale amiabila si am apelat la un expert extrajudiciar care a evaluat apartamentul in prezenta tuturor celor interesati(reclamanta si noi,cei doi parati)si ni s-a inmanat lucrarea de expertiza in 3 exemplare(cate un exemplar pentru fiecare).
Diferenta valorii de evaluare dintre cele doua expertize este in jur de 20% mai putin in cea de-a doua expertiza(cea judiciara).
Vreau sa stiu daca pot dovedi in vreun fel,colaborarea dintre reclamanta si expert,de altfel existand vaste banuieli,dovedirea faptului ca imobilul s-a dat in chirie...
Cel mai recent răspuns: Alina Musat , Avocat 14:32, 19 Mai 2010
1-Puteti dovedi obtinerea de foloase materiale ,cu martori sau documente emise de asociatia de proprietari,autoritatea fiscala, daca a existat inregistrat contract de inchiriere
2-In ce temei legal solicita cheltuieli de inmormantare de la persoane fizice,daca a primit respectivul ajutor ?
3-Ati fost legal convocata sa participati la expertiza.
Daca ati inteles sa va exercitati dreptul de a nu participa,responsabilitatea va apartine in totalitate
4-Instanta de judecata,suverana in solutionare, pronunta solutia in baza probelor administrate
Va multumesc pentru raspunsuri,voi incerca sa obtin documente doveditoare de la asociatia de locatari.
Cat priveste convocarea pentru participarea la expertiza,aceasta a fost trimisa prin posta,ca recomandata,intrunirea avand loc pe data de 19.03,iar eu am primit avizul pe data de 24.03,deci dupa 5 zile de la acest eveniment,de altfel expertul a fost instiintat ca trebuie sa depuna la dosar acte doveditoare cum ca,noi am primit recomandata de la el,fapt care nu s-a realizat pana la infatisarea de ieri,18.05,cu toate ca a fost instiintat.
Ar fi indicat sa dovedesc eu,daca se poate,ca dansa a obtinut ajutorul pentru inmormantare,si daca da,de unde pot procura documentele utile?(organe abilitare)
Documentele in cauza fiind emise de serviciul specializat din cadrul primariei,nu se elibereaza decat persoanelor cu drept legal,respectiv rudelor ,persoanelor mandatate si autoritatilor in drept
In instanta ,pentru a proba obtinerea dreptului de inmormantare ,dvs puteti solicita proba cu inscrisuri,sens in care instanta sa dispuna relatii la serviciul care a acordat ajutorul financiar
Va multumesc pentru raspuns

Alte discuții în legătură

Refacere expertiza recurs scarlet scarlet situatia este in felul urmator: am contestat o expertiza la prima instanta, pentru necitare in termenul legal (dar nu trecusem articolele din c. proc. civila) ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara bunuri mobile si imobile Mirovi Mirovi La expertiza judiciara privind bunurile mobile si imobile dobandite in timpul casatoriei pot participa alte persoane in afara partilor implicate in proces ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara - partaj bunuri comune - consecinte? anniela anniela Buna ziua, in cadrul unui dosar civil de partaj s-au desemnat doi experti pentru evaluarea bunurilor comune. Ce se intampla daca: 1. una din parti refuza sa ... (vezi toată discuția)