Va trebui sa faceti probabil succesiunile dupa bunica si cei doi parinti si sa se constate la masa partajabila si acest teren. Daca era mostenirea mamei, tatal avea dreptul doar la 1/4 din acest teren, ca mostenire dupa sotie, restul revenindu-va dvs. Este greu de crezut insa ca mama in anul 1980 nu avea cunostinta de instrainarea terenului de catre sot, mai ales ca a mai supravietuit vanzarii inca 7 ani.
Aveti sanse sa revendicati acest teren.Nu spun ca e imposibil insa va fi greu pt. dvs. sa dovediti. Aveti grija numai ca timpul trece si se implineste termenul de 30 de ani pentru uzucapiune, iar cumparatorul isi poate consolida astfel retroactiv dreptul de proprietate.
Mult succes.
av.M.Hornea
Daca mi se permite.....
Am citit cu mare atentie cele scrise de dvs, iar parerea mea este urmatoarea:
Asa cum bine ati sesizat, tatal dvs nu avea posibilitatea sa incheie acel contract de vanzare cumparare tocmai datorita faptului ca la momentul incheierii acelui inscris mama dvs era unica proprietara a terenului ca mostenitoare a bunicii dvs, respectiv mama mamei dvs.
Ca urmare a dezbaterii succesiunii de pe urma mamei dvs. decedata in anul 1987, tatal dvs ar fi mostenit o cota de 1/4 din masa succesorala, dvs revenindu-va o cota de 3/4.
Bineinteles ca la dezbaterea succesiunii tatalui dvs, deveniti mostenitoare a intregului imobil.
Acum, cu privire la posibilitatea unei actiuni in revendicare.
Este posibila formularea unei asemenea actiuni in revendicare, care este imprescriptibila, adica poate fi formulata oricand, numai ca o asemenea actiune poate fi paralizata de catre parat prin invocarea uzucapiunii.
Uzucapiunea reprezinta modalitatea de dobandire a unui drept de proprietate asupra unui imobil, prin efectul unei posesii de lunga durata.
In speta dvs, in mod clar ca cel care a cumparat terenul prin acel act mentionat de dvs va avea castig de cauza deoarece a stapanit terenul din anul 1980 si pana in anul 2010, ceea ce semnifica cei 30 de ani mentionati de codul civil pentru dobandirea dreptului de proprietate.
Dar, mai este un aspect care trebuie avut in vedere.
Uzucapiunea este de doua feluri: uzucapiunea lunga, de 30 de ani si uzucapiunea scurta, de la 10 la 20 de ani.
Pentru ca uzucapiunea scurta sa poata opera este necesar ca paratul sa fi intrat in posesia bunului cu buna credinta si sa aibe un just titlu, respectiv un act care sa creeze impresia ca prin acesta s-a transferat dreptul de proprietate, dar in realitate acel act sa nu fie apt sa transfere proprietatea.
Consider ca actul incheiat de tatal dvs cu acea persoana, in prezenta unui martor este exemplul tipic pentru just titlu.
Ca o concluzie, puteti demara procedurile de revendicare a terenului, dar paratul, daca are un avocat bun, poate invoca uzucapiunea de la 10 la 20 de ani si va paraliza actiunea in revendicare.
Imi pare rau ca nu va pot da o solutie mai buna.
Av. Mihai Vaduva