avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Am urmatoarea situatie:
Parintii mei au cumparat, in anul 1988, o casa de la doua surori care o mostenisera prin testament de la bunica lor. In baza acestui testament s-a facut si actul de vanzare-cumparare intre cele doua surori si parintii mei. In acel act de vanzare-cumparare a fost trecuta doar suprafata de 250mp (aflat "in proprietatea statului") precum si casa si au fost mentionati vecinii la intreaga suprafata de teren (ce reala de 1400mp, pe care au cumparat-o parintii mei).
Anul acesta, dupa decesul tatalui, am decis sa vindem casa respectiva numai ca am descoperit ca toate terenurile mostenite de cele doua surori, inclusiv casa pe care noi am cumparat-o, figureaza pe titlul de proprietate al unui unchi/verisor de-al surorilor, emis in anul 1994.
Atunci am aflat ca, atat noi, cat si cele doua surori, trebuia sa facem cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate, lucru de care am aflat abia in acest an desi termenul limita a fost anul 2005. Am incercat sa vorbim cu posesorii titlului de proprietate care ne-au cerut sa le platim succesiunea dupa persoanele care figureaza pe titlul de proprietate (soacra unchiului/verisorului celor doua surori) dupa care, in eventualitatea in care vom reusi sa vindem casa, sa le dam si o buna parte din bani. Lucru pe care nu l-am acceptat. Cele doua surori i-au dat in judecata pe ei, precum si primaria pentru anularea titlului de proprietate. Pronuntarea va fi miercuri si sunt sigura ca surorile vor pierde. Nu stiu insa cum va ramane cu casa, daca se va tine cont de acel act de vanzare-cumparare.
In cazul in care titlul de proprietate va ramane in forma actuala, tinand cont ca au trecut peste 22 de ani de la achizitionarea casei si terenului se poate aplica uzucapiunea? Parintii mei s-au comportat ca adevarati proprietari: au platit taxele si impozitele la zi (au si cateva chitante mai vechi cu care pot dovedi), au investit si au adus imbunatatiri casei respective.
As avea nevoie de cateva sfaturi si eventual sa imi spuneti si cateva legi pentru a ma documenta.
Multumesc si astept cu interes raspunsurile celor care au cunostinte in domeniu.
Ramona
Ultima modificare: Luni, 25 Octombrie 2010
RamonaLoredana, utilizator
Cel mai recent răspuns: RamonaLoredana , utilizator 17:48, 25 Octombrie 2010
in mod cert li se va respinge actiunea in ce priveste casa va ramane in continuare in proprietatea parintilor dvs.
Casa si cei 250 mp din contractul de vanzare-cumparare "in proprietatea statului" sau casa si cei 1400mp pentru care nu avem niciun act in care sa fie specificata intreaga suprafata, doar ca delimitarea si precizarea vecinilor in contractul de v-c este facuta la cei 1400 mp.?
Doream sa stiu daca pentru diferenta de teren (de la 250mp la 1400 mp) se poate aplica uzucapiunea.
Parintii dvs au cumparat doar casa si cei 250 m.p. de teren , nimic mai mult . Stiu cum este , inainte de 1989 , doar atat se putea. Cererea pt reconstituirea dreptului de proprietate nu puteati sa o intoduceti dvs. intrucat nu ati avut calitatea de proprietar al terenului anterior colectivizarii.
Posesorii titlului de proprietate sunt proprietarii de drept ai terenului si pot sa vi-l vanda daca doresc , si la ce pret doresc , fara nicio obligatie. Casa o puteti vinde , dar numei cu cei 250 m.p cu care ati dobandit-o. daca instanata va constata ca revine surorilor care v-au instrainat-o .In toate cazurile similare , cei aflati in situatia dvs. au cumparat inca odata terenul de la cei in favoarea carora s-a reconstituit dreptul de proprietate.Nu puteti invoca uzucapiunea intrucat nu aveti un just titlu in baza caruia ati exercitat posesia (decat cu privire la casa si cei 250 m.p.), actele incheiate anterior anului 1989 nefacand obiectul acesteia , intrucat la acea data terenurile nu se aflau in circuitul civil . Ati fi putut uzucapa dupa 30 de ani daca prescriptia nu ar fi fost intrerupta prin introducerea actiunii .Art 1895 si urmatoarele C,civ, .Insa asa cum am mai spus , din 1974 pana in 1989 nu opereaza uzucapiunea , privind terenuriletransmise prin acte intre vii , operand numai cea pentru situatiile legate de mostenire.

P.S. Sunt curios cum puteti sti sigur care va fi decizia instantei ?
Ultima modificare: Luni, 25 Octombrie 2010
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
pentru diferenta de teren nu puteti invoca uzucapiunea intrucat nu s-a implinit termenul.
Inca ceva , actiunea ar fi trebuit sa o formulati dvs. pe calea actiunii in revendicare .In situatia de fata insa , daca actiunea ar fi admisa se va recunoaste dreptul de proprietate al surorilor asupra terenului , iar dvs. veti fi pus in situatia de a negocia din nou cu ele cumpararea terenului (1400 m.p.).
P.S: Imi cer scuze am crezut ca vorbesc cu un barbat. :">
Ultima modificare: Luni, 25 Octombrie 2010
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate dumitrugj dumitrugj buna ziua! pe titlu de proprietate scrie \"declara cetateanul Xdin orosul A judetul B primeste in proprietate o suprafata totala de 1400mp prin constituirea ... (vezi toată discuția)
Anulare sentinta definitiva si irevocabila costinico costinico cum poate fi anulata o sentinta definitiva si irevocabila emisa de o instanta locala? poate fi anulata de aceeasi instanta printr-o alta sentinta? (vezi toată discuția)
Revendicare diferenta de teren imarius imarius In anul 1970 am cumparat de la o persoana o suprafata de 800 mp teren intravilan pe care la randul ei o mostenise in urma cu 30 de ani. In realitate suprafata ... (vezi toată discuția)