avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Am urmatoarea situatie:
Parintii mei au cumparat, in anul 1988, o casa de la doua surori care o mostenisera prin testament de la bunica lor. In baza acestui testament s-a facut si actul de vanzare-cumparare intre cele doua surori si parintii mei. In acel act de vanzare-cumparare a fost trecuta doar suprafata de 250mp (aflat "in proprietatea statului") precum si casa si au fost mentionati vecinii la intreaga suprafata de teren (ce reala de 1400mp, pe care au cumparat-o parintii mei).
Anul acesta, dupa decesul tatalui, am decis sa vindem casa respectiva numai ca am descoperit ca toate terenurile mostenite de cele doua surori, inclusiv casa pe care noi am cumparat-o, figureaza pe titlul de proprietate al unui unchi/verisor de-al surorilor, emis in anul 1994.
Atunci am aflat ca, atat noi, cat si cele doua surori, trebuia sa facem cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate, lucru de care am aflat abia in acest an desi termenul limita a fost anul 2005. Am incercat sa vorbim cu posesorii titlului de proprietate care ne-au cerut sa le platim succesiunea dupa persoanele care figureaza pe titlul de proprietate (soacra unchiului/verisorului celor doua surori) dupa care, in eventualitatea in care vom reusi sa vindem casa, sa le dam si o buna parte din bani. Lucru pe care nu l-am acceptat. Cele doua surori i-au dat in judecata pe ei, precum si primaria pentru anularea titlului de proprietate. Pronuntarea va fi miercuri si sunt sigura ca surorile vor pierde. Nu stiu insa cum va ramane cu casa, daca se va tine cont de acel act de vanzare-cumparare.
In cazul in care titlul de proprietate va ramane in forma actuala, tinand cont ca au trecut peste 22 de ani de la achizitionarea casei si terenului se poate aplica uzucapiunea? Parintii mei s-au comportat ca adevarati proprietari: au platit taxele si impozitele la zi (au si cateva chitante mai vechi cu care pot dovedi), au investit si au adus imbunatatiri casei respective.
As avea nevoie de cateva sfaturi si eventual sa imi spuneti si cateva legi pentru a ma documenta.
Multumesc si astept cu interes raspunsurile celor care au cunostinte in domeniu.
Ramona
Ultima modificare: Luni, 25 Octombrie 2010
RamonaLoredana, utilizator
Cel mai recent răspuns: RamonaLoredana , utilizator 17:48, 25 Octombrie 2010
Daca se va recunoaste dreptul de proprietate al surorilor nu ar fi o problema pentru ca ele, cu siguranta, nu ar mai cere banii si a doua oara pentru acelasi teren.
Speram sa reusesc sa obtin diferenta de teren prin uzucapiune, desi perioada s-a intrerupt acumla 22 de ani, prin precizarea in contractul de vanzare cumparare a vecinilor la toata suprafata. Acest lucru nu poate tine loc de just titlu?
Ma intrebati mai sus cum de sunt sigura ca vor pierde surorile... din cauza avocatului care nu si-a dat interesul sa aduca probe la dosar iar intampinarea (cred ca acesta era termenul) avocatului paratilor a fost foarte bine formulata, de unde rezulta ca mai mult ca sigur vor pierde. Totusi, sper sa ma insel, de fapt imi doresc sa ma insel in privinta aceasta.
As vrea mai multe detalii despre "actiunea oblica".
Multumesc pentru raspunsuri
Ultima modificare: Luni, 25 Octombrie 2010
RamonaLoredana, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate dumitrugj dumitrugj buna ziua! pe titlu de proprietate scrie \"declara cetateanul Xdin orosul A judetul B primeste in proprietate o suprafata totala de 1400mp prin constituirea ... (vezi toată discuția)
Anulare sentinta definitiva si irevocabila costinico costinico cum poate fi anulata o sentinta definitiva si irevocabila emisa de o instanta locala? poate fi anulata de aceeasi instanta printr-o alta sentinta? (vezi toată discuția)
Revendicare diferenta de teren imarius imarius In anul 1970 am cumparat de la o persoana o suprafata de 800 mp teren intravilan pe care la randul ei o mostenise in urma cu 30 de ani. In realitate suprafata ... (vezi toată discuția)