avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare sentinta definitiva si irevocabila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare sentinta definitiva si irevocabila

cum poate fi anulata o sentinta definitiva si irevocabila emisa de o instanta locala? poate fi anulata de aceeasi instanta printr-o alta sentinta?
Cel mai recent răspuns: Ilinca1958 , utilizator 19:43, 12 Februarie 2015
Pe calea contestatiei in anulare sau pe calea revizuirii, insa trebuie intrunite conditiile de admisibilitate prevazute de art. 317 si art. 322 din C.proc.civ.. Consultati urgent un avocat, dar sa stiti ca rata de admitere a acestor cai de atac este foarte mica. Conditiile de admisibilitate sunt de stricta interpretare, iar caile prezentate trebuie exercitate/realizate in termenele limita indicate
Multumesc pentru raspuns! Va dau mai multe detalii si v-as fi recunascator daca m-ati ajuta cu un raspuns!
S-a emis o sentinta privind partajul/stabilirea proprietatii conform unui titlu de proprietate al bunicului decedat catre mostenitorii de drept, 4 la numar.
Unuia din mostenitori i-a revenit un teren in supraf. de 1400 mp. Initial, suprafata acestui teren era de 2400 mp si cuprindea si o casa. In anul 1981 s-a vandut casa si teren in supraf. de 250mp (conform legilor de atunci restul terenului era in administrarea CAP-ului), catre o terta persoana. dupa 1989, cei 250 mp s-au majorat la 1.000mp, cf.legii18, cred. A ramas astfel din cei 2400 mp - 1000 mp, suprafata de 1400 mp.
Totul este bine si frumos.
Vine insa momentul cand mostenitorul vrea sa intre efectiv in posesia acestui teren, in ideea de a-si construi o casa. Apare problema ca nu terta persoana care a cumparat casa si detine terenul in suprafata de 1000 mp, nu-i permite accesul la diferenta de teren de 1400 mp. Mostenitorul o da in judecata pentru a-i permite accesul.
Si acum intervine o situatie de-a dreptul ciudata: aceeasi instanta care a stabilit dreptul mostenitorilor, printr-o sentinta definitiva si irevocabila in 2007, emite acum in 2009 o noua sentinta prin care il deposedeaza pe mostenitor de dreptul sau la cei 1400 mp si ii atribuie acesata suprafata tertei persoane, anuleaza titlul de proprietate initial care a stat la baza primei sentinte si anuleaza inclusiv acea sentinta din 2007.
e normal asa ceva? singurele "argumente"care au stat la baza acestei sentinte au fost reprezentate de faptul ca s-a trimis o adresa de catre Primarie in care se spune ca este de acord sa refaca titlul de proprietate initial emis, ca de fapt vanzatorul a intentionat de fapt sa vanda intreaga suprafata de 2400mp in anul 1981 (nu stiu cum s-a dovedit aceasta intentie), ca terenul are gard de 25 ani pe toata suprafata de 2400mp si ca a fost folosit in totalitate de terta persoana cumparatoare.
nu se precizeaza nimic de faptul ca impozitele pe suprafata de 1400 mp au fost achitate de mostenitorii de drept.
Am facut recurs la aceasta ultima sentinta si as vrea sa va intreb ce argumente decisive as putea aduce pentru a anula sentinta aberanta?
Multumesc!
Daca sunteti in faza de recurs, nu aveti o hotarare irevocabila. Pare sa fie vorba despre o uzucapiune pentru diferenta de teren care nu este mentionata in actul de vanzare. In locul dvs. as prezenta cazul in mod direct unui avocat. Nu cred ca veti reusi sa va aparati singur in mod eficient, intr-o cauza atat de complexa.
costinico a scris:

cum poate fi anulata o sentinta definitiva si irevocabila emisa de o instanta locala? poate fi anulata de aceeasi instanta printr-o alta sentinta?


Cred ca sansele dvs ar fi de cca 3%.
Sub 5% procesele sunt aproape fara sanse de castig.Cam asa sta treaba in cazul dvs.
Incercati o consultatie juridica si platiti cat se poate plati pentru a se afla adevarul, deoarece daca platiti putin e posibil sa platiti si cheltuieli de judecata pentru redeschiderea unui proces pierdut.

avocat Claudiu Lascoschi
2009-1981=28 ani => nu poate fi vorba de uzucapiunea de 30 ani, iar in cazul celorlalte de 10-20ani, cumparatoarea nu are titlu de proprietate asupra diferentei de teren de 1400 mp, asa ca nu se poate aplica.
Am citit din nou sentinta "ciudata" si nu pomeneste nimic de uzucapiune, de fapt nu pomeneste nici un articol din vreo lege. A hotarat pur si simplu.
Dar e foarte posibil sa aveti dreptate si sa fi avut in vedere fix uzucapiunea.

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune ruxandra11 ruxandra11 buna seara, familia mea se confrunta cu urmatoarea problema: Mama este coproprietar impreuna cu fratele ei pe un teren de 2400mp si pe un teren de 3600 mp unde ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ph33kty ph33kty buna ziua, se poate anula prin uzucapiune un titlu de proprietate insotit de proces verabal de punere in posesie avand in vedere ca au trecut 13 ani (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate dumitrugj dumitrugj buna ziua! pe titlu de proprietate scrie \"declara cetateanul Xdin orosul A judetul B primeste in proprietate o suprafata totala de 1400mp prin constituirea ... (vezi toată discuția)