buna seara, familia mea se confrunta cu urmatoarea problema: Mama este coproprietar impreuna cu fratele ei pe un teren de 2400mp si pe un teren de 3600 mp unde se afla si casa lor parinteasca. Intre ea si unchiul meu a fost o intelegere verbala ca el sa ramana cu casa si terenul de 3600mp iar mamei sa-i revina terenul de 2400mp pe care , pe jumatate din el ne-am construit o casa in anul 1997. Totul a fost bun si frumos pana in anul 2008 cand unchiul meu a dat-o pe mama in judecata pentru a obtine jumatate din terenul de 2400mp, omitand sa precizeze ca mai este coproprietar impreuna cu mama si la terenul de 3600mp si casa. Mama mea a facut o cerere reconventionala aducand intreaga mostenire pentru iesirea din indiviziune, fiind dispusa sa-i dea 2400 mp din terenul de 3600mp iar noua sa ne ramana 2400mp unde ne-am construit casa. Unchiul meu nu a fost de acord cu aceasta tranzactie el dorindu-si neapara 1200mp din terenul de 2400mp. Credeti ca instanta va diviza loturile ? sau va da 2400 intr-un loc unuia si 2400 in celalalt loc altuia iar ce este peste sa se imparta in jumatate? Nu stiu dc m-am exprimat destul de clar. Am consultat 2 avocati care ne-au spus ca de regula instanta nu faramiteaza loturile.
In primul rand cred ca in speta se va face expertiza pentru a se vedea valoarea celor doua loturi. Iar unul dintre obiectivele expertizei va si si posibila divizare a celor 2 loturi.
Insa inclin sa cred ca nu se va ajunge la divizare, ci instanta va acorda cate un lot deja format fiecarui coproprietar, iar daca exista vreo diferenta de valoare va obliga la plata sultei.
Multumesc pentru raspuns. Precizez ca s-a facut expertiza. Cele doua loturi se afla pe aceiasi strada deci beneficiaza de aceleasi utilitati iar in urma expertizei au fost evaluate la acelasi pret, respectiv 50 euro mp.
V-as sugera o solutionare a miabila a litigiului.
Spuneti acest lucru instantei si incercati o mediere. Avand in vedere faptul ca pot fi probleme familiale in spatele acestui litigiu s/ar putea sa va fie mai de folos un mediator. Succes.