Am 21 de ani, lucrez ca barman la o firma de aproape un an si tin sa mentionez ca este primul meu job. Nu mi se accepta demisia cu motivul ca trebuie sa platesc o suma in valoare de 1000 euro din cauza unui contract incheiat pe 3 ani in urma unui training de barman ce a durat doar 3 zile. Doresc sa-mi depun demisia din cauza faptului ca nu am primit salariul de aproape 2 luni si jumatate desi l-am cerut de cateva ori si raspunsul era: imi pare rau, ai nimerit intr-un moment foarte prost, dar u am bani. Mai mentionez ca desi sunt gestioner am primit un salariu de 800 ron dupa care a fost scazut la 600 ron din acelasi motiv ca nu exista banii necesari, dar patronul nu a binevoit sa plateasc nici aceasta suma de 600 ron. CE AS PUTEA SA FAC??? POT SA DEMISIONEZ FARA A PLATI ACEI 1000 EURO???
Opinia noastra este ca puteti sa formulati o cerere de chemare in judecata pentru drepturile banesti neacordate de angajator, acesta din urma fiind obligat si la plata dobanzii si a acheltuielilor de judecata.
Demisia nu au cum sa o refuze, trebuie sa respectati termenul de preaviz de 15 zile sau cel prevazut in contractul individual de munca.
In ce priveste traing-ul, aceasta se rezolva tot pe calea instantei. Sa va actioneze ei in justitie daca au temei! Acum, trebuie sa fiti atenta si la actele pe care le-ati semnat cu ei, sa nu aveti clauze care sa nu va profite. Este o chestiune de analizat.
Puteti demisiona cand doriti, demisia fiind un act unilateral de vointa al angajatului, care tocmai prin esenta sa unilaterala, nu necsita vreun acord din partea angajatorului.
In legatura cu formarea profesionala pe cheltuiala angajatorului, daca in contractul incheiat se prevede restituirea acesteia in cazul demisiei, va trebui sa-i returnati. Insa valoarea acestui curs va trebui probata.
In privinta neplatii salariului, va trebui sa faceti o solicitare in scris angajatorului pentru plata acestuia, apoi o sesizare la ITM daca doriti (dar nu obligatoriu) si o actiune in instanta pentru plata salariului cuvenit. Lipsa banilor, invocata de angajator, nu este un motiv viabil, acceptabil si legal pentru neplata retributiei ce vi se cuvine. Actiunea in instanta este scutita de plata taxei de timbru (fiind litigiu de munca), iar procedura speciala prevede obligativitatea angajatorului de a prezenta toate mijloacele de proba pana la prima infatisare, sub sanctiunea decaderii.
Da, puteti demisiona .. acea clauza este lovita de nulitate ... pentru a fi valabila acea clauza de formare profesionala, ar trebui ca cursul sa dureze cel putin 60 de zile.
Clauza este nula:
Art. 195. - (1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în condiţiile art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor chel tuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.