Buna ziua. Problema mea este urmatoarea. In anul 2007 am contractat un credit de nevoi personale, in lei, de la o banca autohtona, cu o dobanda de 11%, DAE 13,28% iar in contract se stipula ca dobanda este variabila, functie de politica Bancii sau de costul surselor atrase.
Astfel, de la rata de 320 ron cat am platit primele transe, conform scadentarului, am ajuns, prin majorari succesive, la o rata de 480 ron + 2.5 ron comision de intretinere cont ( ce nu a fost prevayut in contractul initial). De fiecare data cand am solicitat explicatii, mi s-a raspuns evaziv, ca acestea sunt conditiile impuse, daca nu-mi convin sa aduc toti banii imprumutati si sunt liber.
In urma cu circa 1 luna, am fost contactat de catre directoarea bancii, care m-a "informat" de o extraordinara oferta, prin care as putea modifica contractul de credit, conditiile de aceasta data fiind ceva mai clare, adica 7% peste ROBOR, revizuibila semestrial, urmand ca propunerea sa fie analizata de subsemnatul.
Asa am ajuns din nou la banca, unde am solicitat date cu privire la cotatia ROBOR. Din nou, aceleasi functionarase frigide, bine instruite, m-au refuzat politicos, spunandu-mi ca abia dupa semnarea actului aditional, pot afla cotatia.
In plus, de la banca am primit un set de acte, aceste noi conditii prin care se prevad, mai clar, clauzele contractuale, unele dintre acestea fiind clar in defavoarea clientului.
Dar ajung si la intrebarea mea> ce-mi recomandati? sa merg la banca si sa inchei un act aditional pe aceste noi termene sau sa incerc sa recuperez in instanta sumele care, dupa parerea mea, mi-au fost impuse in mod abuziv.
Si pentru a nu exista dubii, citez din contractul incheiat cu banca, vis a vis de costurile practicate pentru creditele cu dobanda variabila>
- ptr creditele cu dobanda curenta variabila in functie de politica Banci si/sau de costul surselor atrase, Banca va putea aduce modificari nivelului de dobanda ori de cate ori se modica politica Bancii in raport cu dobanda practicata si costul surselor atrase. Noul nivel al dobanzii si data aplicarii lui se vor comunica in scris Imprumutatului de catre Banca.
- Daca imprumutatul nu este de acord cu noul nivel al dobanzii, acesta se obliga sa comunice in scris Bancii acest fapt pana cel mai tarziu la data comunicata de Banca privind intrarea in vigoare a noului nivel de dobanda. In caz contrar, opereaza clauza de acceptare tacita a noului nivel al dobanzii, acceptarea fiind socotita ca expresa si irevocabila.
- In situatia in care imprumutatul nu este de acord cu noul nivel al dobanzii, iar acest lucru a fost adus la cunostina Bancii, imprumutatul va avea obligatia ca in termen de 5 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a noului nivel de dobanda, sa restituie intregul debit cu care acesta se inregistreaza in evidentele bancii.
Cam acestea sunt pe scurt conditiile enuntate de banca, cu care au reusit, intr-o perioada de cateva luni, sa-mi creasca dobanda de la 11% la 18 % ( asa zic ei ca este valoarea dobanzii in prezent) ;i implicit sa-mi creasca rata cu aproape 50%.
Date fiind aceste date, ce ma sfatuiti? O reclamatie la ANPC poate avea ca rezultat o recalculare a debitului, sau, eventual, se vor alege cu o amenda pe care nu o vor plati? Instanta este solutia?
Va multumesc anticipat!
Dobanda banca
Dana Dav
Ce reprezinta ROBOR ,si care este cea mai avantajoasa dobinda, cea variabila sau cea raportata la ROBOR? Am un credit cu data scadeinta in 2018, credit pe care ... (vezi toată discuția)