Vreau sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu o problema. De anul trecut din iunie, din cauza crizei care ne-a afectat foarte tare, pt a nu ne da afara ( ca suntem 3 angajati) am lucrat cu jumatate de norma pe cartea de munca respectiv cu salariu de 400 ron ( pe hartie). de anul acesta din mai mi s-a facut salariu pe cartea de munca de 1000 ron /norma intreaga. cam prin toamna intentionez sa raman insarcinata :D, credeti ca ma afecteaza aceasta perioada de aproape 1 an, in care am avut pe cartea de munca jumatate de norma - ma refer la acea indemizatie de 600 de lei + 200 alocatia, sau aventual 85 % din salar + 200 ( nici nu stiu daca optezi pt 85 % iti mai da si aia 200) . de asemenea inca o intrebare. 85 % se acorda din salariul brut (1000 lei) sau din cel net (care ramane dupa plata contributiilor) am auzit diferite pareri si nici nu stiu ce sa mai cred. am azuzit ca pe perioada sarcinii nu se mai platesc aceste contributii..... ca se considera ca -au platit inainte.....dar eu daca am fost cu jumate de norma.....
astept sa ma lamuriti in aceasta problema. multumesc are mult.
1. Acordarea indemnizatiei pentru CCC pana la 2 ani nu este conditionata de numarul de ore lucrate pe zi ( 8 ore sau mai putin) ci numai de obtinerea de venituri profesionale supuse impozitarii, indiferent de marimea lor., in cele 12luni premergatoare nasterii.
2. In cele 12 luni necesare intra si perioada de concediu de maternitate (sarcina si lauzie).
3. Indemnizatia pentru CCC se calculeaza 85% din venitul net mediu pe cele 12 luni dar nu poate fi mai mic de 600 lei si nici mai mare de 4000 lei.
4. Acum sa vedem ce se intampla cu aceasta indemnizatie de la 1 iunie. Se aude ca se va micsora cu 25%.
Stiu ca cei 200 de lei se dau tuturor copiilor in primii 2 ani, eu intrebam daca, datorita faptului ca am lucrat 1 an de zile cu jumatate de norma pe cartea de munca nu o sa pot primi indemnizatia de 600 de lei pe 2 ani.
De asemenea am inteles ca pe perioada sarcinii nu se mai platesc contributiile sociale catre stat? si ca cei 85 % in cazul in care optezi pt varianta asta, se calculeaza din salariu pe care il ai trecut pe cartea de munca? este adevarat ?
Alte discuții în legătură
Ccc
mihaelapruteanu
buna ziua am si eu o intrebare lucrez de 1 an si 6 luni cu contract de munca si am ramas insarcinata ( mentionez ca contractul este pe o perioada nedeterminata ... (vezi toată discuția)