avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de crestere a copilului mama studenta
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de crestere a copilului mama studenta

Buna ziua,

Sunt studenta in anul II de studiu la un program de master la o facultate de stat cu invatamant la zi. Din aprilie 2013 pana in 10 ianuarie 2014 am lucrat cu jumatate de norma la un SRL care din pacate a intrat in insolventa si si-a inchis activitatea. In consecinta am contribuit la stat timp de 8 luni cu o suma calculata pentru venitul meu de 375 lei pentru programul de jumatate de norma.
Sunt insarcinata in 3 luni si urmeaza sa nasc in luna iunie anul acesta.
Stiu ca mamele studente iau o indemnizatie de crestere a copilului cu 200 lei mai mica decat mamele care au lucrat 12 luni in ultimii 2 ani si aveau un salariu minim pe economie.
In situatia aceasta nu stiu daca m-ar avantaja sa mai contribui individual la stat timp de 4 luni pentru a avea 12 luni de contributii, pentru a obtine o indemnizatie mai mare sau in momentul cand voi depune actele pentru indemnizatie se va tine cont doar de faptul ca am frecventat cursurile la zi. (lucrand cu jumatate de norma, calculul ar fi 8luniX375lei/12 care ar rezulta o suma f mica si voi beneficia de minimul acordat de stat).
Va rog sa ma ajutati sa gasesc cea mai buna solutie pentru a obtine o indemnizatie decenta pentru cresterea unui copil, legislatia s-a mai schimbat si au intervenit modificari destul de consistente. Unde as putea sa adresez mai multe intrebari legate de situatia mea?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ionelala , utilizator 15:14, 8 Ianuarie 2014
1. Daca veti naste in iunie 2014 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) sunt iulie 2013 - iunie 2014.

2. - Daca in aceste 12 luni ati fost si studenta la zi si ati avut si venituri din salariu (o parte din cele 12 luni) se va calcula indemnizatia pentru CCC de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni.
- Daca indemnizatia calculata este mai mica de 600 lei veti primi o indemnizatie de 600 lei lunar.
- La aceasta se mai adauga si alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar.

3. Dvs. ati scris:
Stiu ca mamele studente iau o indemnizatie de crestere a copilului cu 200 lei mai mica decat mamele care au lucrat 12 luni in ultimii 2 ani si aveau un salariu minim pe economie.


Nu stiu de unde stiti dvs. asta dar nu este adevarat.

4. - Daca doriti raspunsuri direct de la sursa va puteti adresa Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
- De asemenea va puteti adresa, pe e-mail, si Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), la: anps@prestatiisociale.ro
Va multumesc foarte mult pentru ca m-ati lamurit. Am inteles ce trebuie sa fac si cum se calculeaza.
Va doresc o zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil MardaruClaudia MardaruClaudia Buna, am si eu o problema , am fost angajata a unei firme din luna mai 2012 pana in luna mai 2013 dupa care am intrat in somaj avand in vedere ca firma a ... (vezi toată discuția)
Sunt studenta si nu am beneficiat decat de alocatia ptr copil diaconescudorina diaconescudorina Am repetat 1 an de facultate si nu am mai beneficiat de alocatia aceea de 600 lei. Dece? Si daca mai pot face ceva ptr a beneficia de ACEI BANI: Am inteles ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cu norma de hrana SilviAna90 SilviAna90 Buna seara, la calcularea indemnizatiei pentru concediu crestere copil este inclusa si norma de hrana? Lucrez la politia locala, venitul net realizat anterior ... (vezi toată discuția)