stiu ca in baza unui contract de comodat pot deduce 1/3 din cheltuielile imobilului unde PFA-ul isi are sediul. Din pacate nu stiu:
- baza legala la care sa ma raportez;
- daca in cheltuielile acestea se includ: internetul, gazul, curentul, telefonul sau nu toate?
Legat de taxe si impozite, in afara de cota de 16% sau taxa la organismul din care face parte PFA-ul, ce ar mai fi de platit?
la un pfa se pot deduce toate aceste cheltuieli aferente desfasurarii activitatii respective.In ceea ce privesc taxele, ele ar trebui sa fie cele legate de asigurari de sanatate si pensie.
In baza unui contract de comodat puteti deduce chiar mai mult de 1/3 din cheltuielile de intretinere si utilitati sediu, daca:
1. procentul respectiv este prins in contractul de comodat
2. este justificat acel procent prin profilul activitatii pt. care sunteti autorizata
In aceste cheltuieli sunt incluse utilitatile (apa, canal, gunoi, curent electric, etc. adica toata intretinere de la bloc) mai putin gazele folosite pt. prepararea alimentelor. Daca aveti centrala termica de apartament atunci deduceti si gazele pe perioada sezonului rece.
Internetul, telefonul fix si orice alta utilitate si serviciu le deduceti numai daca activitatea pt. care sunteti autorizata, presupune utilizarea acestora, si daca da, atunci va sfatuiesc sa transferati abonamentele deja existente, pe PFA - acolo unde se poate.
Legat de taxe, asa cum sugereaza si eu.ro.lex, pe linga impozitul de 16% (daca sunteti platitoare in sistem real) si taxele anuale aferente vizarii autorizatiilor si cotizatiilor, nu trebuie sa uitati de contributia de pensie si sanatate.