avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi

Joi, 15 mai, are loc evenimentul - Sediul fix și sediul permanent: Controverse, clarificări și soluții pentru companii. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general CLIENTI INCERTI
Discuție deschisă în Contabilitate în general

CLIENTI INCERTI

Am un client care nu a mai platit de 3 ani.In acest timp firma a fost declarata in faliment, cu hotarare definitiva si irevocabila. Fiind inscrisi la masa credala, ce putem deduce din datorie?
In acest caz, nu putem recupera tva-ul, dar putem sa dam pe cheltuieli? Si care ar fi contul de cheltuieli?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters146856 , utilizator 11:05, 21 Mai 2010
pai pentru ca v-ati incris la masa credala trebuia sa constituiti provizion pentru valoarea ce trebuia s-a o recuperatii .Daca ati facut-o stornati inregistrarea numai dupa ce aveti un certificat de irecuperabilitate si inregistrati pierderea pe contul Pierderi dein creante .

Pentru deductibilitate depinde cum ati lucrat -adica aveti provizion constituit -daca da atunci folositi exact cu a fost constuit aceta dar pt cheltuiala .
Daca nu aveti provizion si aveti certificatul respetiv puteti deduce cheltuiala.
justask a scris:

In acest caz, nu putem recupera tva-ul, dar putem sa dam pe cheltuieli?

Ba da , se poate ajusta tva-ul .
ART. 138
Ajustarea bazei de impozitare
Baza de impozitare se reduce în următoarele situaţii:
d) în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă;

si norme , pct 20
(3) Ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, prevăzută la art. 138 lit. d) din Codul fiscal, este permisă numai în situaţia în care data declarării falimentului beneficiarilor a intervenit după data de 1 ianuarie 2004, inclusiv pentru facturile emise înainte de această dată, dacă contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate ori taxa pe valoarea adăugată aferentă consemnată în aceste facturi nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului.
Va multumesc pentru raspunsuri.Am sa-i aduc la cunostinta sefei mele cu informatiile primite si daca va mai avea nelamuriri am sa revin.Inca o data va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire provizion client faliment madellaine madellaine Buna ziua. Societatea are o creanta la un client pentru care s-a deschis procedura de faliment in 29.04.2009. In data de 02.11.2009 s-a trecut la procedura ... (vezi toată discuția)
Deducere tva in cazul falimentului Gabriel8444 Gabriel8444 Buna ziua, as dori o opinie referitoare la deducerea TVA, in cazul falimentului debitorului, in situatia in care societatea creditoare nu a fost inscrisa la ... (vezi toată discuția)
Client in faliment sacko sacko Dupa finalizarea inventarierii (in ianuarie 2010) a patrimoniului firmei aferent 2009, in 3 februarie 2010 am primit o notificare de la un lichidator judiciar ... (vezi toată discuția)