avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general constituire provizion client faliment
Discuție deschisă în Contabilitate în general

constituire provizion client faliment

Buna ziua. Societatea are o creanta la un client pentru care s-a deschis procedura de faliment in 29.04.2009. In data de 02.11.2009 s-a trecut la procedura simplificata.
Nu am constituit provizion ( pentru deprecierea creantei) la momentul deschiderii procedurii ,intrucat nu am avut hotararea judecatoreasca.O pot face acum?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 17:59, 4 Noiembrie 2009
da, in conditiile art . 22
Provizioane şi rezerve
(1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor şi provizioanelor, numai în conformitate cu prezentul articol, astfel:
j) provizioanele constituite în limita unei procent de 100% din valoarea creanţelor asupra clienţilor, înregistrate de către contribuabili, altele decât cele prevăzute la lit. d), f), g) şi i), care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

1. sunt înregistrate după data de 1 ianuarie 2007;

2. creanţa este deţinută la o persoană juridică asupra căreia este declarată procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotărârii judecătoreşti prin care se atestă această situaţie;

3. nu sunt garantate de altă persoană;

4. sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată contribuabilului;

5. au fost incluse în veniturile impozabile ale contribuabilului.
----------
De retinut si faptul ca la data pronuntarii hot jud definitive aveti dreptul de a ajusta tva ( daca cinteti platitor ) conform :
ART. 138

Ajustarea bazei de impozitare

Baza de impozitare se reduce în următoarele situaţii:

d) în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă;

si norme :
(3) Ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, prevăzută la art. 138 lit. d) din Codul fiscal este permisă numai în situaţia în care data declarării falimentului beneficiarilor a intervenit după data de 1 ianuarie 2004, inclusiv pentru facturile emise înainte de această dată, dacă contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate ori taxa pe valoarea adăugată aferentă consemnată în aceste facturi nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clienti incerti ContSters146856 ContSters146856 Am un client care nu a mai platit de 3 ani.In acest timp firma a fost declarata in faliment, cu hotarare definitiva si irevocabila. Fiind inscrisi la masa ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva, fiindca debitul nu-l mai pot recupera alinapopescu_1972 alinapopescu_1972 Buna seara, Am un client care nu mai plateste, a fost dizolvat de finante, si apoi radiat din reg. com. (asa apare acum). Eu am un debit de vreo 200 de mil. ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva todiras todiras pentru clientii neincasati de la societati aflate in insolventa, care este documentul prin care se poate storna tva-ul daca nu am fost inregistrat cu ... (vezi toată discuția)