avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1621 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Scoaterea din evidenta a creantelor neincasate si ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Scoaterea din evidenta a creantelor neincasate si ajustarea bazei de impozitare a TVA

Va rog sa-mi precizati in baza caror documente pt beneficia de prevederile art. 21, alin. 2, lit. n, pct. 1, Codul Fiscal, privind scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, respectiv de ajustarea bazei de impozitare conform art. 138, lit. d?
n) pierderile înregistrate la scoaterea din evidenţă a creanţelor neîncasate, în următoarele cazuri:
1. procedura de faliment a debitorilor a fost închisă pe baza hotărârii judecătoreşti
Art. 138. - Baza de impozitare se reduce în următoarele situaţii:
d) în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă

Daca m-am inscris la masa credala, s-a declarat falimentul, societatea a fost radiata, pot scoate din evidenta creanta neincasata si ajusta baza de impozitare a TVA pe baza informatiilor furnizate de Oficiul Registrului Comertului? Sau sunt necesare toate documentele raportul administratorului judiciar, hotarea judecatoreasca etc.?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 10:08, 10 Iunie 2009
In plus fata de ce ati mentionat , ar mai fi si prevederea din norme :
Art. 138
20.
(3) Ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, prevăzută la art. 138 lit. d) din Codul fiscal este permisă numai în situaţia în care data declarării falimentului beneficiarilor a intervenit după data de 1 ianuarie 2004, inclusiv pentru facturile emise înainte de această dată, dacă contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate ori taxa pe valoarea adăugată aferentă consemnată în aceste facturi nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului.

Este necesara hotarirea judecatoreasca. definitiva .


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare tva todiras todiras pentru clientii neincasati de la societati aflate in insolventa, care este documentul prin care se poate storna tva-ul daca nu am fost inregistrat cu ... (vezi toată discuția)
Ajustare tva liliana state liliana state Buna ziua tuturor, Ma poate ajuta cineva?????????Am un client neincasat din luna mai 2007.Atunci am emis factura,m-am inregistrat cu venit si tva de ... (vezi toată discuția)
Tva sume nerecuperate lenu_ro lenu_ro bonjure! va rog sa ma lamuriti, un client are datorie catre soc noastra suma de 25.000 lei, si este in procedura de faliment. intrebarea mea este : eu mai ... (vezi toată discuția)