avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1069 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Codul civil - succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Codul civil - succesiune

Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un sfat competent in urmatoarea situatie: Sunt posesorul unui testament facut prin notariat al unei persoane feminine care in schimbul intretinerii pe timpul vietii si angajamentul sa ma ocup de toate cheltuielile de inmormantare mi-a lasat prin acest testament una casa si un teren care au fost dobandite de persoana in cauza in timpul casatoriei. Persoana respectiva a decedat in 10 ianuarie 2009. La data decesului defunctei nu se mai stia nimic despre sotul ei, acesta fiind plecat de la domiciliu de peste 30 de ani. In aceasta situatie nu am putut sa deschid succesiunea pentru ca nu stia daca sotul defunctei traieste inca sau a decedat. Prin investigatiile facute de mine am aflat ca are o nepoata, iar pentru a afla situatia batranului am deschis o actiune avand ca obiect partaj judiciar, nepoata fiind parata. In timpul actiunii de judecata parata a prezentat actul de deces al batranului care decedase pe 16 mai 1993 punandu-i-se in vedere sa puna la dosar pentru certificatul de deces si sesizarea de deschidere a succesiunii, lucru ce nu s-a realizat timp de 2 termene, procesul fiind suspendat. Intre-timp nepoata a decedat ea avan 2 fii mostenitori.
Intrebarea este: Cum procedez de aici incolo stiind ca nepoata decedata nu a deschis succesiunea timp de 6 luni. Eu am deschis acest partaj judiciar mai mult pentru a afla daca sotul defunctei mai traieste. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Mihaela Hornea , Avocat 17:11, 20 Mai 2010
daca aveti acest proces, care este foarte complex, nu aveti si avocat? daca aveti avocat nu il platiti? daca il platiti, nu va raspunde la aceste intrebari? daca va raspunde la intrebarid e ce ne mai intrebati si pe noi, avand in vedere ca nu am vazut nici un act, nu cunoastem ce este in dosarul dvs, nu cunoastem in ce masura sa facut de catre nepoata acceptarea tacita a mostenirii.. daca a cerut si ea [e calea cererii recoventionale sa se constate deschisa succesiunea dupa mosh..oricum ati da-o, tot bine ar fi de dvs dar, repet, cauza e complexa si nu se rezolva prin consultanta de pe acest forum.. toate cele bune va dorim
mai e ceva.. daca moshul a murit primul si nepoata nu a deschis succesiunea.. o puteti deschide dvs ca mostenitor testamentar al babei.. baba fiind sotia supravetuitoare a moshului..asa ca..toate cele bune.. avocat istet sa aveti
Ultima modificare: Joi, 20 Mai 2010
Petre Enache, Avocat
Daca sotul celei care a testat in favoarea dvs este decedat si nu sunt alti mostenitori, atunci sunteti unic succesor in baza testamentului.
Din cate am inteles litigiul suspendat acum a fost promovat doar cu un anume scop - obtinerea informatiilor despre mostenitorii defunctei. Daca este asa, puteti lasa procesul sa se perime (adica nu depuneti nicio alta cerere in dosar- repunere pe rol, etc). Pe de alta parte, puteti solicita dezbaterea succesiunii testamentare la notariat.
Mai depinde si de ceea ce este in dosarul de la instanta (ce acte sunt depuse, ce s-a solicitat exact, daca s-a ajuns si la stabilirea calitatii de mostenitori si a cotelor succesorale, etc). Puteti sa reveniti cu detalii.
In ceea ce priveste situatia defunctei, avand in vedere că fostul sot a decedat anterior acesteia, dvs. sunteti singurul mostenitor, in baza testamentului facut de aceasta. Cu o copie dupa certificatul de deces al fostului sot si cu testamentul facut in favoarea dvs. va puteti prezenta la un notar, pentru deschiderea succesiunii dupa defuncta, cu atat mai mult cu cat inteleg ca testatoarea a fost proprietara exclusiva pe cele 2 imobile. Cred ca asa ati putea rezolva problema dvs.
Daca aceste premise sunt corecte:
1. Daca bunurile (casa plus teren) au fost dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune.
2. Casatoria nu a fost desfacuta.
3. Sotia supravietuitoare si nepoata de frate/sora sunt mostenitorii sotului decedat.
3. Sotia supravietuitoare a acceptat mostenirea tacit.
4. Nepoata nu a sesizat nici o autoritate in termenul legal.
atunci:
depuneti o cerere de redeschidere a judecatii aratand care sunt mostenitorii nepoatei decedate si continuati procesul de partaj judiciar.
Subscriu parerii formulata de colegul meu Florin.
Erau bunuri comune ale sotilor? atunci aceasta in calitate de sotie supravietuitoare vine la mostenire impreuna cu nepoata sotului. Daca si aceasta a decedat atunci cu cei doi fii ai ei.
Si eu cred ca ar trebui sa redeschideti procesul de partaj si sa solicitati sa se constate ca sunteti singurul mostenitor, nepoata nefacand niciun act de acceptare in termenul procedural de 6 luni.
Succes.
av.M.Hornea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire nepoata Pandrea Raul Viorel Pandrea Raul Viorel In urma cu multi ani,sotia mea,nasa si bunica ei,au incheiat la Notariat un Testament prin care ii lasa sotiei mele,casa impreuna cu terenul aferent,in ideea ... (vezi toată discuția)
Legatul universal Antik Antik '' Legatul Universal'' confera dreptul [i]legatarului universal[/i] de a exercita orice actiune patrimoniala care ar fi putut fi exercitata de testator daca ... (vezi toată discuția)
Drept civil succesiunea total3r total3r sant mostenitor testamentar al unei doamne care a decedat in ianuari 2009 mostenirea se afla pe numele ei dar cumparata in timpul casatoriei sotul este si el ... (vezi toată discuția)