Vă deranjez cu o rugăminte.
Poate cineva să-mi trimită o speță cu partajul judiciar în care instanța i-a atribuit imobilul succesoral neparatajabi in natură al defunctei mamei fiului în viaţă, iar soției supraviețuitoare a fiului decedat i-a atribuit sulta, reprezentând contravaloarea cotei parti de 1/2 din imobilul succesoral proprietate defunctei mame, transmisă prin testament universal soției supraviețuitoare, în situaţia cand sunt 2 descendenți direcți ca moștenitori legali.
Vă mulțumesc anticipat.
Am văzut că nicio persoană de pe acest forum nu a dat niciun răspuns și m-am gândit să pun problema mai simplu: " Cine este îndreptățit ca instanța să-i atribuie, în natură imobilul succesoral neparatajabil al defunctei mame fiului în viață sau sotiei supraviețuitoare a fiului decedat?
Și vă rog să motivați soluția pe care o susțineți.
Vă mulțumesc.
trandafir2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna dimineata, „nu a dat niciun raspuns” pentru ca a fost zi de 1 Martie si zi de sambata, fiind motive de sarbatoare, au neglijat raspunsul.
Pentru aspectul „Și vă rog să motivați soluția pe care o susțineți.”, accesat sectiunea „consultanti” si puneti consultantii la treaba. Desigur, contra cost.
Cat priveste intrebarea dvs, NU se poate aprecia de la distanta, cine este indreptatit la primirea imobilului in natura si cine este indreptatit la sulta, intrucat aceasta decizie este luata si analizata in functie de mai multi factori (a se vedea criteriile partajului), mult prea multi factori pentru a putea fi epuizati prin presupuneri de la distanta. Criteriile partajului. La formarea și atribuirea loturilor, instanța va ține seama, după caz, și de acordul părților, mărimea cotei-părți ce se cuvine fiecăreia din masa bunurilor de împărțit, natura bunurilor, domiciliul și ocupația părților, faptul că unii dintre coproprietari, înainte de a se cere împărțeala, au făcut construcții sau îmbunătățiri cu acordul celorlalți coproprietari sau altele asemenea.
In opinia mea, prioritate ar avea sotia supravietuitoare, adica persoana pentru care a testat defuncta. Defuncta a stiut cel mai bine de ce a atribuit imobilul nurorii ei si nu altora. Este un prim punct de plecare in acea analiza.
Vă mulțumesc pentru răspuns.
Nu a testat defuncta mea mamă, care era proprietara imobilului succesoral și pe care l-am plătit eu, am chitanțele in original, pe numele ei, a testat fratele meu, soțul decedat al soției supraviețuitoare, care a testat cota parte de 1/2 din imobilul succesoral și care nu a acceptat expres și nici tacit succesiunea defunctei mame ( sunt declarații de martori la dosar, care au declarat că în perioada de 6 luni( defuncta mamă a decedat în septembrie 2001, fratele meu nu a locuit în imobilul succesoral, nu a efectuat reparații și îmbunătățiri, nu a plătit impozitul pentru imobilul succesoral, nu a făcut nici un act de acceptare tacită a succesiunii și înscrisuri care dovedesc acest lucru depuse la dosar) soției supraviețuitoare, care nu are vocație succesorală după defuncta mamă și indiferent de criteriile expuse în art.988 Cod de procedură civilă instanța nu avea cum să-i atribuie IN NATURĂ întregul imobil succesoral al defunctei mele mame.
Mai mult, soția supraviețuitoare nu a acceptat expres și nici tacit moștenirea după soțul ei și nici testamentul autentic făcut de soțul acesteia și cu toate aceste excepții invocate de subsemnatul in cererea de chemare în judecată instanța de fond a considerat că fratele meu a acceptat moștenirea lăsată de defuncta mamă, fără sa motiveze de ce a respins apărările formulate de subsemnatul, fără să motiveze această respingere și a considerat că și soția supraviețuitoare a acceptat tacit succesiunea și testamentul după soțul ei decedat și a respins apărările formulate de subsemnatul, fără să motiveze această respingere.
Cel mult, dacă a considerat că atat fratele meu cât și soția supraviețuitoare au acceptat tacit succesiunea defunctei mame și a soțului, putea obliga fiul în viață să-i plătească sultă reprezentând cota parte din imobilul succesoral care i se cuvenea.
Cum să atribuie instanța un întreg imobil succesoral, în natură, unei persoane care nu are nicio legătură dr rudenie cu proprietara imobilului succesoral și care nu are vocație succesorală la moștenirea după mama mea?
Mama mea nu a încheiat niciun testament atât timp cât a trăit.
trandafir2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Din acest motiv v-am si spus ca trebuie sa apelati la un consultant care sa va studieze dosarul, vazand dosarul, in integralitatea lui.
Din viata de zi cu zi va spun ca, oamenii scot din context anumite chestiuni si solicita doar rapunsurile pe care vor sa le auda.
Intre primul dvs mesaj si cel de al doilea mesaj este o mica mare diferenta. Dar s-ar putea sa mai fie si alte aspecte pe care dvs nu le-ati avut in vedere in prezentarea dvs, aspecte care posibil sa fi condus la o anumita solutie a instantei.
Inca un aspect. La un asemenea proces, presupun ca ati avut avocat. Avocatul dvs fiind acum cel mai in masura sa va explice ce si cum sta treaba. Iar daca nu ati avut avocat, iarasi este o problema, de abordare a demersului judiciar.
Oricum, aveti deschisa calea apelului, si aveti posibilitatea ca de aceasta data sa va faceti apararile corespunzatoare.
(in situatia in care nu ati facut apel si termenul a trecut, aceasta discutie nu mai prezinta relevanta)