avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - Vanzare auto din masa succesorala?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - Vanzare auto din masa succesorala?

Tatal meu a decedat in urma cu 6 luni. Mama mea este in viata si mai am 2 frati.
Pana in prezent noi nu am solicitat deschiderea procedurii succesorale.

In masa succesorala este inclus si un autoturism.
Toti mostenitorii (sotia si cei trei copii) sunt de acord cu vanzarea acestuia.

Exista o modalitate prin care acest autoturism poate fi vandut prin Contract de V/C
(si scos astfel din masa succesorala), inainte de inchiderea succesiunii?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:54, 13 Aprilie 2007
da,
mergeti la notar si dezbateti succesiunea doar pentru autoturiasm, apoi faceti cu el ce vreti.....mai tarziu veti face succesiunea si veti primi un supliment la certificatul de mostenitor privitor la restul bunurilor
~ Conținut șters la cerere ~
Sau, mai simplu, daca au trecut mai mult de 6 luni de la decesul tatalui, mergeti la notar toti trei si faceti un certificat care sa va ateste calitatea de mostenitori. Cu el instrainati automobilul, ca si masa succesorala trebuie administrata si, impreuna, puteti face acte de instrainare; veti semna toti la vanzator.
Teoretic, vanzarea poate fi facuta si in afara notariatului, dar nu stiu cat vor fi de acord cei de la radieri, cat vor crede in document. El este perfect legal dar... Eu as incerca intai cu un act sub semnatura privata, adica nu autentificat la notar, un act intre voi...
Tot teoretic ar putea fi instrainata masina si fara certificatul de atestare a calitatii de mostenitor, caci dv. sunteti mostenitor sezinar si puteti face acte de administrare. Ar trebui insa ca, pentru partea de bani care se cuvine celorlalti mostenitori, sa faceti macar chitante de mana cum ca le-ati platit (ca sa fiti acoperit in cazul unui proces cu privire la masa succesorala). Exista insa si neincrederea vanzatorului... este mult mai credibil pentru el daca ii prezentati acel certificat.

Bafta si reveniti daca aveti intrebari.
Acest certificat are avantajul ca este ieftin (cateva sute de mii), onorariul nefiind la valoare si se obtine mai repede.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare autoturism georgemarius georgemarius Buna ziua! Doresc sa vand un autoturism unei persoane x. Persoana x vrea sa foloseasca aceasta masina pentru programul \"Rabla\". Problema ar fi ca masina este ... (vezi toată discuția)
Este posibila vanzare unui imobil fara dezbaterea mostenirii? diana87 diana87 buna ziua! am si eu o nelamurire in legatura cu vanzarea unui apartament care este pe numele parintilor, iar unul dintre ei este decedat de 3 ani si nu am ... (vezi toată discuția)
Drspre succesiune stoian virgil stoian virgil sunt unic mostenitor ,mai este nevoie ptr. dezbaterea succesiunii? (vezi toată discuția)