avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drspre succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drspre succesiune

sunt unic mostenitor ,mai este nevoie ptr. dezbaterea succesiunii?
Cel mai recent răspuns: Adrian Marin , Consilier juridic 15:25, 25 Martie 2010
Da,trebuie sa va prezentati la notar in vederea dezbaterii succesiunii, deoarece trebuie sa obtineti certificat de mostenitor pe baza caruia sa va puteti i nscrie dreptul de proprietate.
Dvs. nu veti avea calitate de mostenitor (chiar si prezumtiv) decat in momentul acceptarii/deschiderii succesiunii Asa ca , asemeni @legally , prezentati-va la notar si perfectati actele .
adrianmarin a scris:

Dvs. nu veti avea calitate de mostenitor (chiar si prezumtiv) decat in momentul acceptarii/deschiderii succesiunii Asa ca , asemeni @legally , prezentati-va la notar si perfectati actele .


Scuzati-ma, dar faceti cateva afirmatii imprecise.

E adevarat ca dobandirea calitatii de mostenitor are loc pe data deschiderii succesiunii, moment care nu are nimic a face cu acela al acceptarii succesiunii. Acceptarea consolideaza calitatea de mostenitor, calitate dobandita in virtutea legii (testamentului) odata cu decesul lui de cujus.

Dezbaterea succesiunii nu are nicio semnificatie in ceea ce priveste calitatea dobandita, procedura neavand alta finalitate decat aceea a obtinerii unui act care atesta calitatea, cotele dobandite, masa succesorala.

Mostenitorii sezinari (mai ales unicul mostenitor sezinar) va avea nevoie de certificat doar daca doreste sa-si inscrie dreptul de proprietate sau sa instraineze bunurile imobile sau pe cele mobile supuse inmatricularii. Altfel, el intra de drept in posesia bunurilor mostenirii, nefiind nevoie de vreo procedura anume.

Da , d-le avocat , aveti dreptate . Nuantele pe care le aduceti in discutie sunt adevarate dar am considerat ca nu sunt esentiale pentru intrebarea pusa , mai ales ca am presupus ca acesta (@stoian virgil) pune aceasta intrebare tocmai in ideea de a dispune in deplina proprietate de anumite bunuri . Cu Stima !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moºtenitor sezinar TheThunder49 TheThunder49 Bună ziua! Un moştenitor sezinar pentru dezbaterea succesiuni pe cale judecătoarească are nevoie de un CERTIFICAT DE CALITATE DE MOªTENITOR? (vezi toată discuția)
Partaj succesoral Corina Capotã Corina Capotã Va propun urmatoarea speta: Tatal decedat in 2004 raminind o sotie supravietuitoare si o fiica. La data mortii sale nu are bunuri imobile, apartamentul sau ... (vezi toată discuția)
Mostenire robert_l robert_l Buna ziua o sa va spun povestea mai pe larg ca sa ma puteti indruma. Mama mea are o sora vitrega(pe care nu o cunoastem) tatal lor a detinut mai multe ... (vezi toată discuția)